Regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har i dag indgået en aftale om kulturpas, som skal give gratis kulturoplevelser til unge, som hverken er under uddannelse eller i arbejde
Det er langt fra alle unge, der har økonomisk og psykisk overskud til selv at opsøge festivaler, koncerter og andre kulturoplevelser. Som en del af finansloven afsatte regeringen 140 millioner kroner til en forsøgsordning med et kulturpas, der er målrettet sårbare unge, og som skal være med til at øge trivslen for netop denne gruppe gennem gratis adgang til kulturelle oplevelser.
I dag er regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre blevet enige om en aftale, som skal afprøve en kulturpas-model for de 43.000 unge mellem 15 og 24 år, der hverken har en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse eller er i gang med en uddannelse. Dertil omfatter forsøg med kulturpas også de cirka 8.000 unge, der er i gang med en forberedende grunduddannelse (FGU). Det meddeler Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Konkret kommer kulturpasset til at køre i to forskellige ordninger. I den ene ordning får de unge et kulturpas i form af et digitalt betalingskort, hvor der er 2.000 kroner til rådighed, som kan bruges på eksempelvis koncerter eller til at gå til sport. Her vil et nyt partnerskab støtte de unge, så de får brugt betalingskortet. Partnerskabet kommer til at består af kultur- og idrætsinstitutioner, som både vil identificere de unge, der passe til målgruppen for ordningen, men også støtte de unge, så de kommer afsted til de oplevelser, som ordningen tilbyder.
Den anden ordning er tilpasset de unge, som har brug for mere langsigtede indsatser, der kan forberede dem mere direkte til et hverdagsliv på en uddannelsesinstitution eller arbejdsplads. Derfor kommer denne gruppe af unge til at følge længerevarende forløb for større og mindre grupper hos aktører inden for social- eller kultursektoren. De unge kan påbegynde forløb fra starten af 2025.
I februar 2024 inviterede kulturminister Jakob Engel-Schmidt 80 organisationer og foreninger til et stormøde i Slots- og Kulturstyrelsen, hvor man ville engagere kulturlivet til med idéer og anbefalinger til udformningen af kulturpasset. I pressemeddelelsen fra i dag understreger kulturministeren også, at kulturorganisationerne skal inddrages i forsøgsordningen:
”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse. For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge,” udtaler Jakob Engel-Schmidt.
GAFFA besøgte én af de organisationer, som arbejder med målgruppen af unge, der kan blive en del af forsøgsordningen. Organisationen Opgang2 i Aarhus var en af de 80 organisationer, som var inviteret til stormødet i Slots- og Kulturstyrelsen, og som arbejder med at arrangere kulturoplevelser til sårbare unge, der af forskellige årsager ikke kan deltage i normale kulturtilbud. Læs mere om vores besøg ved Opgang2 her.
LÆS OGSÅ: ROSA gentager succes med intimkoncerter for udsatte unge