Regeringen, SF og Radikale Venstre har indgået aftale om finansloven for 2025. Her er de vigtigste punkter for musiklivet
Regeringen, SF og Radikale Venstre har netop indgået aftale om finansloven for 2025. Da finanslovsforslaget blev offentliggjort den 30. august, ville regeringen styrke kulturen med cirka 600 millioner kroner i 2025 til 2028. Derudover ville regeringen blandt andet sikre, at netværks- og genrespillestedsordningen kommer til at fortsætte. En ordning, som har stor betydning for en lang række spillesteder i hele landet.
Med den netop offentliggjorde finanslovsaftale bliver begge ting indfriet - og mere til. Regeringen afsætter nemlig 700 millioner kroner til kulturområdet, som kommer oveni den en milliard kroner, som blev budgetteret til kulturen på sidste års finanslov. Derudover er en forlængelse af netværks- og genrespillestedsordningen nu bestemt. Her afsættes 13,7 millioner kroner årligt de næste fire år til ordningen. Organisationen Levende Musik i Skolen, som arrangerer skolekoncerter til børn og unge i hele landet, bliver tilgodeset på finansloven med 11,2 millioner kroner årligt.
I finansloven bliver enkelte lokale initiativer også tilgodeset. Blandt andet Københavns Drengekor, Kulturhuset Slagteriet i Holstebro og Jazzhus Montmartre, hvor sidstnævnte kan se frem til at blive støttet med 1 million kroner, som skal understøtte afholdelse af koncerter med mere. Jazzhus Montmatre har kæmpet en overlevelseskamp, da stedet ikke blev udpeget som regional spillested i juni måned. Efterfølgende fik Montmartre dog en hjælpende hånd; denne gang fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt, som ville forsøge at samle et flertal om en særlig bevilling på én million kroner til spillestedet. Dog med den betingelse, at Københavns Kommune ligeledes vil øge deres årlige bevilling med 1,5 millioner kroner. Sidstnævnte blev stemt igennem i september af et enigt kultur- og fritidsudvalg, oplyste udvalgsmedlemmet Klaus Mygind (SF) til TV 2 Kosmopol, og nu holder kulturministeren sit løfte på den netop offentliggjorte finanslov, hvor 1 million kroner bliver afsat til Jazzhus Montmartre.
Om den nye finanslovaftale udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt således i en pressemeddelelse:
"Tiderne, hvor man skulle lede længe efter kultur i årets finanslov, er endelig forbi. Jeg er ved at revne af stolthed over, at det for tredje år i træk er lykkedes os at prioritere kulturen så massivt. Personligt glæder jeg mig over, at der er penge både til klassisk kultur som teater og musik og til idrætten, hvor vi endnu engang leverer en kæmpe investering i at vinde medaljer til næste OL. Vi fortsætter det vigtige arbejde med at bevare fortidsminder, som vi satte i gang sidste år. Her tager vi blandt andet de næste skridt i Nordsjælland og på Djursland. Bastruptårnet er et af de ældste murede byggerier i Danmark, og gravhøjene på Djursland repræsenterer særlig ingeniørkunst fra stenalderen. Jeg er ekstremt glad for, at vi har kastet en redningskrans til Jazzhus Montmartre."
For nylig offentliggjorde regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venst en aftale om en forsøgsordning med et kulturpas til sårbare unge, der skal være med til at øge trivslen for de unge gennem gratis adgang til kulturelle oplevelser. Læs mere her.
Få et overblik over finansloven for 2025 på kulturområdet her.