Flere musikbrancheaktører retter kritik mod skatteministerens genfremsættelse af et lovforslag fra 2021, som kan ramme landets kunstnere om få måneder
Da daværende skatteminister Morten Bødskov (S) fremsatte et lovforslag i 2021, som ville påbyde kunstnere at betale moms, når de modtager rettighedsmidler for deres værker, skabte det stor debat fra landets kunstnere, der dengang frygtede, at en sådan lovændring vil ramme deres levebrød med uoverskuelige konsekvenser.
Lovforslaget blev den 22. juni 2022 nedstemt i Folketinget, efter en advokatredegørelse fra Gorissen Federspiel slog fast, at momsen ikke er nødvendig for at leve op til Danmarks EU-forpligtelser, og EU-kommissionen afviste efterfølgende lovforslaget baseret på selvsamme vurdering.
Den 6. november 2024 genfremsatte den nuværende skatteminister Rasmus Stoklund (S) dog selvsamme lovforslag, hvor han samtidig foreslog, at lovændringen bør træde i kraft allerede fra den 1. januar 2025, hvis det bliver godkendt. Derudover argumenterer Rasmus Stoklund for, at det ikke er nødvendigt at behandle lovforslaget i en høring, da "der er tale om en genfremsættelse af en del af lovforslag L 106 fra folketingssamlingen 2021-22".
GAFFA var i kontakt med Dansk Musiker Forbunds forperson Thomas Sandberg i sidste uge, som udtrykte stor bekymring over skatteministerens planer:
- Vi er skuffede og sure over, at de vælger at fremsætte lovforslaget igen, fordi vi troede, at det var talt ned. Det er jo ikke nogen saglig begrundelse for at gennemføre det. (...). At skatteministeren derudover ikke mener, at sådan en stor lovændring skal behandles i en høring, forstår vi selvfølgelig ikke. Det lyder selvfølgelig hårdt at kalde det arrogance, men det lugter lidt af det, når man underkender den del af vores demokrati, hvor argumenter for og imod et så stort lovforslag bliver hørt.
Flere musikaktører har efterfølgende tilsluttet sig kritikken, blandt andet musikrettighedsorganisationen Koda, hvor direktør Gorm Arildsen kalder forløbet "rystende" i et opslag på Linkedin:
"Vi er dybt uforstående over for, at regeringen nu igen og stadig uden en klar juridisk forpligtelse fremsætter det kontroversielle lovforslag om moms på rettighedsbetalinger. Regeringen har brugt pengene på Kriminalforsorgen, før de kom i kassen. Nu skubber regeringen så juraen foran sig for at få pengene kradset ind uden omtanke for de konsekvenser, det får for danske rettighedshavere. Hele dette forløb har været rystende."
Koda afslutter med at oplyse, at organisationen arbejder på "at analysere de nærmere konsekvenser af forslaget".
GAFFA forelagde kritikken for skatteminister Rasmus Stoklund fredag den 8. november, som svarede således i et skriftligt svar til redaktionen:
"Det lovforslag, jeg nu har været nødsaget til at fremsætte, er nødvendigt for, at Danmark overholder EU-retten, som vi er forpligtet til. Det er både Skatteministeriets og Justitsministeriets vurdering, at det er nødvendigt at ændre den nuværende retstilstand for at overholde EU-retten. Der har været en meget lang og grundig proces med at afklare behovet for at ændre den nuværende retstilstand."
Skatteministeriet tilføjede:
"Det er helt normal praksis, at man ikke foretager en ny høring, når et lovforslag genfremsættes. Høringssvar i forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget i 2021 som L 106 kan findes på Folketingets hjemmeside. Høringssvarene og de mange spørgsmål, der blev stillet ifm. Folketingsbehandlingen har alle indgået i vurderingen."
Lovforslaget er sat på dagsorden til 1. behandling den 20. november 2024.
LÆS OGSÅ: Regeringen vil fjerne kulturen fra regionerne trods gode erfaringer