Skatteminister Rasmus Stoklund (S) genfremsætter et lovforslag fra 2021, som skabte stor kritik fra landets kunstnere
BEMÆRK: GAFFA forsøger at få en kommentar fra Skatteministeriet. Denne artikel bliver opdateret, når/hvis redaktionen får svar tilbage.
Da daværende skatteminister Morten Bødskov (S) fremsatte et lovforslag i 2021, som ville påbyde kunstnere at betale moms, når de modtager rettighedsmidler for deres værker, skabte det stor debat fra landets kunstnere, der dengang frygtede, at en sådan lovændring vil ramme deres levebrød med uoverskuelige konsekvenser.
Privatundervisning i eksempelvis sang eller guitar er i dag momsfritaget, og Dansk Musiker Forbund frygtede dengang, at det ville betyde, at færre børn og unge vil have mulighed for at modtage musikundervisning på grund af de økonomiske stigninger.
"Det vigtige for mig er at ingen børn fratages muligheden for at lære at spille musik (...). Musikskolerne underviser ofte kun i de mest er gængse og populære instrumenter. Og i nogle tilfælde er de for langt væk, eller tilbyder for lidt undervisning, derfor har mange børn undervisning hos private lærere," sagde den daværende forperson for Dansk Musiker Forbund, Søs Nyengaard, den 11. oktober 2022, hvor hun også var bekymret for de fremtidige musikunderviseres levegrundlag:
"Dét vil gå ud over den musikalske fødekæde, hvis familier fravælger musikundervisning på grund af økonomi. De, der er professionelle musikere i dag, er oftest startet med musikken allerede som børn".
Lovforslaget blev den 22. juni 2022 nedstemt i Folketinget, efter en advokatredegørelse fra Gorissen Federspiel slog fast, at momsen ikke er nødvendig for at leve op til Danmarks EU-forpligtelser, og EU-kommissionen afviste efterfølgende lovforslaget baseret på selvsamme vurdering.
Den 6. november 2024 genfremsatte den nuværende skatteminister Rasmus Stoklund (S) dog selvsamme lovforslag, hvor han samtidig foreslog, at lovændringen bør træde i kraft allerede fra den 1. januar 2025, hvis det bliver godkendt. Derudover argumenterer Rasmus Stoklund for, at det ikke er nødvendigt at behandle lovforslaget i en høring, da "der er tale om en genfremsættelse af en del af lovforslag L 106 fra folketingssamlingen 2021-22".
"Det lyder selvfølgelig hårdt at kalde det arrogance, men det lugter lidt af det"
GAFFA har været i kontakt med nuværende forperson for Dansk Musiker Forbund, Thomas Sandberg, som udtrykker stor bekymring om det genfremsatte lovforslag.
- Vi er skuffede og sure over, at de vælger at fremsætte lovforslaget igen, fordi vi troede, at det var talt ned. Det er jo ikke nogen saglig begrundelse for at gennemføre det. Tidligere har man snakket om, at det var for at imødekomme EU-lovgivning, men EU-kommissionen har jo meldt ud, at de ser ikke nogen grund til, at man indfører en lovændring. Det er en dårlig idé, og det vil gøre forholdene for kunstnere og rettighedshavere endnu mere besværligt, fordi det ender med at ramme deres betalinger.
Er det ikke fair nok, at kunstnere skal betale moms ligesom alle andre selvstændige med egen virksomhed?
- Der er jo momsfritagelse for kunstnerisk virksomhed, og der er jo i forvejen en række undtagelser i den nuværende lovgivning. Det er med til at holde hele den kunstneriske branche i gang. Sidste gang det her forslag kom på banen, sagde man, at man ville bruge en del af momsindtægterne til at finansiere fængslerne i Kosovo. Vi kan ikke se nogle saglige begrundelser for at indføre det nu. Kunstnerne har i forvejen svært ved at få økonomien til at hænge sammen, så vi synes jo, det er ærgerligt, at de nu skal rammes endnu hårdere. Særligt når ophavsretten i forvejen står rigeligt på skud i den verserende konflikt mod YouSee, siger forperson Thomas Sandberg og tilføjer:
- Hvorfor lovforslaget blev genfremsat samtidig med det amerikanske valgdøgn, kan man kun gisne om. Men det er da bemærkelsesværdigt. At skatteministeren derudover ikke mener, at sådan en stor lovændring skal behandles i en høring, forstår vi selvfølgelig ikke. Det lyder selvfølgelig hårdt at kalde det arrogance, men det lugter lidt af det, når man underkender den del af vores demokrati, hvor argumenter for og imod et så stort lovforslag bliver hørt.
Lovforslaget er sat på dagsorden til 1. behandling den 20. november 2024.
GAFFA forsøger at få en kommentar fra Skatteministeriet. Denne artikel bliver opdateret, når/hvis redaktionen får svar tilbage.
LÆS OGSÅ: Dansk Musiker Forbund bakker op om boykot: YouSee driver piratvirksomhed