Nyhed

Festival fjerner hovedsponsor efter boykot fra kunstnere

Tusindvis af kunstnere boykotter festivalen i et åbent brev

Den britiske Brighton-baserede festival The Great Escape har eksisteret siden 2008 og kan bedst beskrives som den britiske pendant til den danske Spot Festival. Omkring 500 nye lovende kunstnere fra hele verden spiller hvert år på festivalen, som spreder sig over hele byen. Festivalen stødte dog på problemer denne sommer, da hele 125 kunstnere op til afholdelsen i maj trak sig grundet dets partnerskab med hovedsponsoren, den britiske bank Barclays, da det kom frem, at banken har økonomiske samarbejder med selskaber, der forsyner Israel med våben.

Det hele kulminerede i weekenden, da X-profilen @Bands_boycott meddelte, at Barclay har trukket sig fra festivalen. I opslaget skriver de: "BEKRÆFTET: Barclays er ikke partner ved The Great Escape 2025! BOYKOTS VIRKER! Efter at hundredvis af kunstnere og professionelle i musikbranchen tog kollektiv handling i solidaritet med Palæstina i år, er Barclays ikke længere på nogen måde tilknyttet The Great Escape Festival!"

Meddelelsen kommer i kølvandet på, at over 1200 artister, heriblandt Massive Attack og Idles, i et åbent brev til The Great Escape har udtrykt deres frustration over samarbejdet. I brevet skriver de: "Som musikere opfordrer vi The Great Escape til at droppe Barclays som partner. Barclays finansierer Israels folkemorderiske angreb på palæstinenserne gennem deres økonomiske forbindelser til våbenfirmaer, der sælger våben til Israel," skriver de og tilføjer:

"En bank, der er involveret i Israels folkemord, har ingen plads på The Great Escape, som er en fast del af den uafhængige musikscene og har en værdsat plads i branchen. Vi nægter at lade musikken blive brugt til at hvidvaske menneskerettighedskrænkelser. Vi kan ikke tillade, at vores kreative udtryk bliver røgslør for, hvilke penge der pumpes ind i mord på palæstinensere (...). Vi insisterer på, at The Great Escape dropper Barclays som partner. Der er ingen festival uden musikerne – og som musikere, tager vi stilling mod folkemord. Vi opfordrer The Great Escape til at gøre det samme."

Flere droppede samarbejder
Det er ikke første gang, Barclays kommer i vanskeligheder. Lignende situation opstod nemlig i 70'erne og 80'erne, da Barclay, ifølge NME, blev ramt af en lang række boykots i forbindelse med deres økonomiske involvering i den sydafrikanske apartheid, som til sidst tvang dem til at trække sig ud af landet. Desuden ramte lignende boykots festivalerne Latitude, Download og Isle Of Wight i år, da det også her kom frem, at de også var sponsoreret af Barclays. Banken trak sig til sidst også fra disse begivenheder.


The Great Escape har desuden fjernet Færøerne som Leading Country Partner, da lokale aktører protesterede mod hvalfangsten i landet. Flere artister har kommenteret på The Great Escapes beslutning, heriblandt det færøske band Joe and the Shitboys, der i et opslag på Instagram skriver: "Efter at være blevet kontaktet af flere anti-hvalfangstaktivister og den seneste beslutning fra The Great Escape om at droppe Færøerne som deres hovedpartner på grund af vores hvalfangstpraksis, vil jeg, Joe, gerne offentligt udtale min holdning til hvalfangst på Færøerne, også kendt som "grind" (...) Jeg er en færøsk veganer. Selvfølgelig kan jeg ikke lide grind. Men vi kan ikke slippe af med grind uden at overveje, hvad der vil erstatte det."

Derudover skriver de: "Hvis du fjerner grind på Færøerne, øger du forbruget af industrikød. Hvis du fjerner grind på Færøerne, øger du lidelsen i verden."

Flere kunstnere bakker op om bandets udmelding, heriblandt Brimheim, der skriver: "Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv! Hykleriet er vanvittigt."

Kesha: Musikindustrien burde være bange for mig

 


ANNONCE