Nyhed

Klumben og Raske Penge på ny single: "Sæt planterne fri"

"Det hele bliver mere farligt på grund af den forbudspolitik"

Cannabis har været ulovligt i Danmark siden 1953, men er alligevel det andet mest udbredte rusmiddel i Danmark. Debatten om cannabis-plantens lovlige eller ulovlige tilstedeværelse blusser gang på gang op i den offentlige debat, og senest udstedte sundhedsministeren et forbud mod syntetisk cannabis, der blev gjort ulovlig den 6. september 2024. 

Det er dog ikke alle, der er enige i kriminaliseringen af plantens egenskaber. Klumben og Raske Penge er aktuelle med deres fælles protest-single "Knips", hvorpå de opfordrer de danske politikere til at legalisere cannabis i Danmark med teksten:

"Knips den finger, og sæt planterne fri / Værre, end nu kan det ikke blive."

Singlen er en forløber for duoens kommende album, der forventes at lande i starten af 2025. Albummet er indspillet i et område, som også er særligt kendt for cannabis: Christiania, hvor Klumbens studie er lokaliseret. De to kunstnere er kendte for deres humoristiske tilgang til musikken, og selvom den også har fundet vej til den kommende plade, så tøver de ikke med at hive fat i større samfundsdebatter såsom cannabis-samtalen:

"Vi ser volden stige omkring hashhandlen igen og igen. Jo mere myndighederne sætter hårdt mod hårdt, jo mere er der kommet vold og skyderier omkring hashhandlen. Vi ser det igen med den verserende bandekonflikt her i sensommeren. Og i 2022 måtte jeg endda selv ringe 112, da en mand blev skudt og døde i Pusher Street," fortæller Raske Penge i en pressemeddelelse og tilføjer: 

"Forbuddet har også medført, at der er kommet syntetiske cannabinoider på markedet, som folk kommer på hospitalet af. Det hele bliver mere farligt på grund af den forbudspolitik. Vi har som samfund prøvet alt muligt uden held. Men der er én ting, vi ikke har prøvet endnu, og det er at regulere cannabis, ligesom vi gør med andre potentielt farlige ting som medicin, alkohol og våben."


Klumben foreslår, at de danske politikere kigger mod de erfaringer, deres kollegaer har fra andre lande, som har lovliggjort planten. Et eksempel er USA, hvor næsten halvdelen af staterne har legaliseret salg og brug af cannabis, og endnu flere stater tillader medicinsk brug af cannabis. 

"Det er blevet sagt i cannabisdebatten, at der ikke er noget quick fix, der løser problemerne omkring cannabis. At man ikke bare kan knipse med fingrene, og så går problemerne væk. Men det kan heller ikke blive meget værre nu, så vi foreslår, at man prøver det af. Ligesom de jo har gjort i halvdelen af det land, vores forbudsmodel kommer fra, nemlig USA,” fortæller Klumben.

Hør selv singlen "Knips" nedenfor.

LÆS OGSÅ: Musik som medicin: Forskning afslører helbredende potentiale





ANNONCE