Nyhed

LYDEN AF MOD: Nyt projekt skal kortlægge sexisme i musikbranchen

Projektet har fokus på den strukturelle sexisme, og du kan bidrage med dit vidnesbyrd til undersøgelsen

I dag åbner vidnesbyrdindsamlingen Lyden af mod, der skal være med til at kortlægge, dokumentere og arbejde med den strukturelle sexisme i musikbranchen, så branchen i fællesskab kan skabe konkrete tiltag. DR-dokumentaren Sexisme i musikbranchen fra juni 2024 gjorde sexisme til et samtaleemne over spisebordet i mange danske hjem. I dokumentaren stod en lang række kvindelige musikere frem med deres vidnesbyrd om sexisme og grænseoverskridende adfærd i musikbranchen, hvor særligt kvindernes oplevelser med Martin Brygmann og Claes Antonsen træk overskrifter i mange medier. Men problemet er ikke hæftet på enkeltpersoner - det er strukturelt, mener Henriette Laursen, som er direktør i KVINFO, der står bag projektet Lyden af mod, som bliver sat i gang i dag: 

- Vores håb er, at vi kan bruge videnskabelighed til at skabe egentlige forandringer i branchen. Vores fokus er på kulturer og strukturer og ikke på, hvem der har gjort sig skyldige. Samtalen efter DR-dokumentaren endte med at have fokus på to individuelle sager, men det er vigtigt at få kortlagt det strukturelle problem i musikbranchen, så der kan skabes forandringer, siger direktør i KVINFO Henriette Laursen i et interview til GAFFA og tilføjer, at musikbranchen er struktureret på en måde, som gør den særlig sårbar overfor sexistiske tendenser:

- Man er oftest ansat på korte, tidsbegrænsede kontrakter, og derfor er man ekstremt afhængig af personlige magtrelationer. Det samme ser man i andre kreative brancher, men også i mediebranchen og i politik. Derudover er musikbranchen også meget tæt forbundet med en fest- og alkoholkultur, som kan skubbe til nogle usunde arbejdsforhold, hvor ens personlige grænser kan blive overtrådt. Derfor er det vigtigt, at musikbranchen bidrager med vidnesbyrd fra forskellige dele af branchen, så vi kan få kortlagt det strukturelle problem.  

Lyden af mod
starter først og fremmest med en indsamling af vidnesbyrd, hvor personer fra musikbranchen anonymt kan indsende deres oplevelser med sexisme. Indsamlingen af vidnesbyrd åbner i dag, og alle med tilknytning til musikbranchen kan indsende deres vidnesbyrd, som både kan omfatte egne oplevelser og de oplevelser, man har været vidne til. Indsamlingen bliver efterfulgt af udviklingslabs, der skal støtte aktører fra branchen i at løse problemet. 

Projektet drives af KVINFO – Danmarks videncenter for køn og ligestilling og  konsulentvirksomheden ReSearch Humanity i samarbejde med analysebureauret Analyse & Tal. Lyden af mod bliver støttet af Tuborgfondet, og flere af kvinderne fra DR-dokumentaren medvirker også i projektet. 

Det gælder blandt andet musikerne Annika Aakjær og Pernille Rosendahl, som begge var med i den meget omtalte DR-dokumentar, og som nu deltager i Lyden af mod som en del af et advisory board. Sidstnævnte fortæller i en pressemeddelelse, at det er vigtigt at dele sit vidnesbyrd i den store sags tjeneste:

“Det er selvfølgelig hård kost at skulle lytte til vidnesbyrd, men jeg tror, det er vigtigt, at vi kan tåle at blive i ubehaget lidt endnu. Der er utrolig meget viden at hente i de historier, der bunder i levet liv i musikbranchen, og kun med viden har vi et sagligt grundlag for at komme videre,” siger Pernille Rosendahl.

Med til at understøtte projektet i advisory boardet er også Foreningen Musikbevægelsen af 2019 og organisationen Another Life. Sidstnævnte har også bidraget til baggrundsspørgsmålene i vidnesbyrdindsamlingen. Foreningen Musikbevægelsen af 2019 modtog Bright-legatet ved GAFFA-prisen 2023, som gik til en aktør, som har arbejdet for at fremme ligestilling og diversitet i musikbranchen. 

Mathias Findalen, programansvarlig for kreative erhverv i Tuborgfondet, fortæller i en pressemeddelelse, at det for Tuborgfondet er vigtigt at skabe gode rammer og arbejdsvilkår for unge i musikbranche: 

"Mange unge kvinder og kønsminoriteter oplever, at de ikke får en fair vurdering af deres evner i musikbranchen. Samtidig viste en analyse af miljøet for et par år siden, at 80 % af kvinderne mellem 18 og 29 år har oplevet grænseoverskridende adfærd. Det er et problem – ikke mindst for unge, der drømmer om en karriere i musikken. For os er det vigtigt, at projektet indeholder et handlende spor, hvor branchens aktører i fællesskab kan komme tættere på konkrete løsninger til at bekæmpe sexisme. Vi er derfor glade for at støtte KVINFOs vigtige arbejde med at samle branchen til fælles handling," siger Mathias Findalen, programansvarlig for kreative erhverv i Tuborgfondet.

Læs også: Når historien reproducerer sig selv: Hvorfor bliver jeg underkendt?

Projektet arbejdet derudover tæt sammen med musikrettighedsorganisationen Koda, som for nylig udgav en rapport, som viste, at de nordiske musikrettighedsorganisationer har potentiale til at gøre en forskel for bæredygtighed og trivsel i musikbranchen.

Forperson i Koda Loui Törnqvist fortæller i en pressemeddelelse, at organisationen ser frem til at være med til at udvikle konkrete metoder og tiltag til musikbranchen:

”Hvis vi skal løse problemerne med sexisme og ulighed i musikbranchen, kræver det, at vi arbejder på alle niveauer, vedholdende og over lang tid. Vi kan ikke løse problemerne fra den ene dag til den anden, og ingen kan løse dem alene. Derfor er vi også meget glade for at være en del af Lyden af mod, som vi håber kan være med til at udvikle nogle helt konkrete metoder og indsatser, der kan føre til en positiv forandring i det danske musikliv,”.

Man kan indsende sit vidnesbyrd om sexisme og grænseoverskridende adfærd i musikbranchen her.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Er kvoter vejen til mere ligestilling på musikscenen?


ANNONCE