Nyhed

Lyden bliver fokus for nyt videnscenter på dansk museum

Et nyt videnscenter skal sætte fokus på lydens kulturarv

Lydens by lever op til sit navn, når Struer Museum snart kan se frem til en udbygning i form af et sonisk videnscenter under navnet "Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv". Et millionbeløb fra Færchfonden og Struer Kommune har gjort det nye videnscenter muligt.

Formålet med det nye videnscenter er, ifølge en pressemeddelelse, at samle og dele viden om kulturarvens lyd. Beløbet fra Færchfonden på to millioner kroner og Struer Kommunes 1,2 millioner kroner dækker, ifølge Kulturmonitor, en udviklingsperiode på 17 måneder. 

Om den nye tilføjelse til museet fortæller bestyrelsesleder for Struer Museums Steen Kyed i en pressemeddelelse:

"Flere og flere museer og historikere interesserer sig for den lydlige side af vores historie og kultur. Vi er meget glade for støtten fra Færchfonden, Struer Kommune og Kulturministeriets Forskningsudvalg, der nu gør det muligt for Struer Museum at tage en opgave på nationalt plan og bidrage til en ny og ambitiøs dagsorden på feltet. Lyd har længe været en overset dimension i vores historie. Jeg er overbevist om, at vi nu – sammen med vores gode partnere på Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Sound Art Lab – kan bidrage til, at den soniske kulturarv får en central rolle i museers arbejde med samlingsudvikling, forskning og formidling – til gavn for museer, studerende, forskere og danskere i almindelighed".


Direktør for Struer Museum, Helle Sigh, fortæller desuden i et opslag på Linkedin: "Vi kan simpelthen ikke få armene ned på Struer Museum i dag. Vi har fået en kæmpe gave først fra Struer Kommune og i dag fra Færchfonden til at realisere et nationalt videnscenter for sonisk kulturarv. Centret har til formål at udføre, fremme og samle forskning, forskeruddannelse og formidling i lyd og lyttekulturer for derved at bidrage til kvalificering og bevaring af lyd og lytning som kulturelt og kulturhistorisk fænomen. "

Bag det nye videnscenter finder man også Aarhus Universitet, Sound Art Lab og Nationalmuseet. Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev udtaler i en pressemeddelelse: "Vi ser et stort behov for at samle og systematisere viden om kulturarvens lyd på et nationalt plan og mener, at dette initiativ vil kunne gøre en stor forskel på feltet. Der er en stærk interesse for sanselighed både i historieforskningen og i arbejdet med udstillingsdesign, og vi glæder os til at bidrage til en samlet national erfaringsudveksling og vidensudvikling på feltet."

På Struer Museum er lyd allerede et stort fokus, da selskabet Bang & Olufsen har sine rødder i byen. Med en udstilling dedikeret til radio- og fjernsynsfabrikken og en udstilling ved navn Lyduniverset, byder museet på eksperimenter, spil og oplevelser hvor man har mulighed for at blive klogere på lydens univers. Med det nye videnscenter udtrykker borgmester Marianne Bredal i pressemeddelelsen et håb om, at byen vil kunne se frem til at få endnu flere lyd-interesserede besøgende: "Et videncenter for lyd vil trække international interesse til Danmark og til Struer med projekter, forskning og uddannelse, men også til ekstraordinære oplevelser til borgere og besøgende," siger borgmesteren i Struer, der er hjemstavn for blandt andet Bang & Olufsen og det internationale iværksættermiljø Sound Hub Denmark."


Læs mere om det kommende videnscenter her.

Her er de nominerede til prestigefuld EU-musikpris

ANNONCE