Nyhed

Musikorganisationer om skolekoncerter på nye hænder: "Det vækker dyb skuffelse"

Otte danske musikorganisationer udtrykker skuffelse over udbuddet om skolekoncerter i Københavns Kommune

I september 2022 blev det besluttet, at alle børn i Københavns Kommune fra 2023 skulle have besøg af musikere fra den landsdækkende og statsstøttede organisation Levende Musik i Skolen, som siden 2007 har været ansvarlige for at afvikle professionelle skolekoncerter i hele landet. Kommunen afsatte derfor 1,8 millioner kroner årligt fra 2024-2026 til Levende Musik i Skolen, som efter planen skulle levere skolekoncerter til de mere end 40.000 børn i kommunen. 

En juridisk vurdering og afdækning af markedet fik dog Børne- og Ungdomsforvaltningen til at sende opgaven i udbud i 2023, så flere aktører kunne melde sig på banen. Forvaltningen startede sin indhentning af tilbud i begyndelsen af 2024, hvor tre aktører meldte sig til at tage opgaven. Heriblandt Levende Musik i Skolen og den privatejede undervisningsportal Mikkels Musikskolen. Redaktionen kender ikke til den tredje aktør, men Københavns Kommune valgte altså at pege på Mikkels Musikskole og ikke Levende Musik i Skolen til at varetage opgaven. 

Mikkels Musikskole blev valgt på baggrund af en pointdeling, hvor det var repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, som vurderede ansøgningsmaterialet fra de tre aktører. I denne vurdering opnåede Mikkels Musikskole den højeste score. Pointdelingen viser, at Mikkels Musikskole scorede højest baseret på den udbudte pris. Fravalget af Levende Musik i Skolen mødte efterfølgende stor kritik fra flere musikbrancheorganisationer, som blandt andet anklagede Københavns Kommune for løndumpning og for at byde musikerne dårlige arbejdsvilkår samt skolekoncerter i forringet kvalitet. 

GAFFA har været i kontakt med udvalgsmedlemmer i Københavns Kommunes musikudvalg, som fortæller, at da udbuddet hører til hos Børne- og Ungdomsforvaltningen og ikke Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor musikudvalget sidder, har de ikke haft mulighed for at bidrage med deres faglige vurdering af de tre aktører, der meldte sig på banen i udbudsrunden.

Musikudvalget indsendte dog en henvendelse til kommunens Børne- og Ungeborgmester Jakob Næsager (C), hvori de "fagudpegede medlemmer giver udtryk for bekymringer i forbindelse med udbuddet af skolekoncerter i København".

GAFFA er kommet i besiddelse af Jakob Næsagers svar til musikudvalget, hvori han skriver, at "resultatet af udbuddet afspejler derfor det overordnede politiske ønske" samt, at alle ansøgere skulle redegøre for deres erfaring med netop skolekoncerter, hvor forvaltningen fandt Mikkels Musikskoles redegørelse for "rimelig og sandsynlig", og at den "lever op til kriterierne for at kunne opnå maksimum antal point".  

En del af kritikken fra musikorganisationerne lød også, at aflønningen af musikerne blev forringet, da Mikkels Musikskole aflønner musikerne som en månedslønnet musiklærer og ikke musiker-tariffen, som er fastlagt af Dansk Musiker Forbund. Hertil svarer Børne- og Ungeborgmester Jakob Næsager:

"Københavns Kommune stiller altid krav om, at leverandører skal leve op til en arbejdsklausul, så løn- og arbejdsvilkår er mindst lige så gunstige som dem, der gælder for samme arbejde efter en kollektiv overenskomst. Men kommunen stiller ikke krav om, at leverandøren selv har indgået eller tiltrådt en overenskomst. Som leverandør har Mikkels Musikskole forpligtet sig til at leve op arbejdsklausulen". 

Jakob Næsager tilføjer, at musikudvalget ikke blev hørt i udbudsrunden, da "kriterierne ikke fokuserede på specifikke musikfaglige kompetencer" og fastholder samtidig, at beslutningen om, at kommunens skolebørn skal opleve koncerter fra Mikkels Musikskole altså står fast. 

Musikbranchen er skuffet
Otte danske musikorganisationer udtrykker deres skuffelse over kommunens beslutning, som de mener "ikke tilgodeser kvalitetssikring, hverken af de 41.000 skoleskoleelevers oplevelser med professionel musik eller musikernes løn- og arbejdsvilkår", ifølge en pressemeddelelse. 

De otte organisationer er Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Dansk Organist og Kantor Samfund, Autor, Danske Populær Autorer, Dansk Komponistforening, Dansk Solistforbund og Fagforeningen Musiker & Musikunderviser, og de har sammen indsendt en lignende henvendelse til Københavns Kommune, hvori de opfordrede udbuddet til at gå om. GAFFA er i besiddelse af henvendelsen. 

I pressemeddelelsen hæfter organisationerne sig blandt andet ved aflønningen, hvor Københavns Kommunes krav om arbejdsklausul, så løn- og arbejdsvilkår er mindst lige så gunstige som dem, der gælder for samme arbejde efter en kollektiv overenskomst, ikke er et tilfredsstillende svar for organisationerne. 

”Men de vilkår, som den valgte leverandør af skolekoncerter tilbyder, er meget ringere end vilkårene i den overenskomst, der gælder for skolekoncerter,” siger Henrik Jansberg, forperson hos Dansk Musiker Forbund Hovedstaden og tilføjer:

”Helt enerådigt vælger BUF’s embedsfolk (Børne- og Ungeforvaltningen, red.) - uden at konsultere hverken udvalgsmedlemmer eller musikudvalget - en leverandør med en anden faglighed og uden prækvalifikation, øjensynlig ud fra det bærende argument, at udbuddet er givet til dem med lavest pris pr. elev”.

Forperson for Dansk Artist Forbund, Sara Indrio, frygter derudover, at fravalget af Levende Musik i Skolen kommer til at betyde skolekoncerter af ringere kvalitet:

”Med valget af en ny leverandør omstøder man den oprindelige bevillings formål, nemlig at give koncerter af fineste faglig kvalitet til kommunes børn,” siger hun og tilføjer, at hun ikke ser en undervisningsplatform som værende det samme som en koncertvirksomhed:

”Vi mangler at se de faglige begrundelser for valget. Tilbage står en beslutning, der svarer til at give Wolt ansvaret for skolemaden,”.

GAFFA har været i kontakt med Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, som er vendt tilbage med skriftlige svar til følgende spørgsmål:

GAFFA: Som leverandør for Københavns Kommune skal man leve op til en arbejdsklausul, så løn- og arbejdsvilkår er mindst lige så gunstige som dem, der gælder for samme arbejde efter en kollektiv overenskomst. Men organisationerne mener, at arbejdsvilkårene bliver forringede, da Mikkels Musikskole aflønner musikerne som en månedslønnet musiklærer og ikke musiker-tariffen, som er fastlagt af Dansk Musiker Forbund. Hvordan mener Københavns Kommune, at Mikkels Musikskole stadig lever op til arbejdsklausulen, når de ikke følger overenskomsten for skolekoncerter?

Børne- og Ungdomsforvaltningen: - Københavns Kommune har som led i kontrakten stillet krav om, at leverandøren skal leve op til kommunens arbejdsklausul. Det betyder, at Mikkels Musikskole ikke har pligt til at indgå eller tiltræde en bestemt overenskomst, men at løn- og arbejdsvilkår ikke må være ”mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst, indgået af de inden for det på gældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Mikkel Musikskole er gjort bekendt med arbejdsklausulen, og har inden tildeling af aftalen tilkendegivet, at de kan og vil leve op til de krav om løn og arbejdsvilkår, som Københavns Kommunes arbejdsklausul stiller. I løbet af kontraktperioden kan kommunens Indsatsteam mod social dumping foretage kontrol af, om leverandøren efterlever de kontraktuelle krav, de har forpligtet sig til at overholde.

GAFFA: Der er stor forskel på at undervise i musik og på at være en koncertvirksomhed. Hvordan sikrer Københavns Kommune, at skolekoncerterne ikke bliver forringede med en leverandør, som har specialiseret i noget helt andet, end det som virksomheden skal levere? 


Børne- og Ungdomsforvaltningen: - Alle tilbudsgivere har skulle redegøre for deres erfaring med skolekoncerter generelt, og det var forvaltningens vurdering, at Mikkels Musikskoles redegørelse fremstod berigtiget og sandsynlig og lever op til kriterierne for at kunne opnå maksimum antal point. Det har derfor ikke haft betydning, hvorvidt tilbudsgiver også tilbyder anden service f.eks. musikundervisning.

Men ifølge Kulturmonitor mener SF’s gruppeformand Klaus Mygind, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, at "det er en klar fejl i udbuddet", at udbuddet åbner for, at musikerne kan blive aflønnet efter forskellige overenskomster, da der er forskel på, om der er tale om undervisning eller koncert, og det derfor kan give "forskellig løn til musikerne", siger han til mediet. 

Der er pr. dags dato ingen nye meldinger om en eventuel ny udbudsrunde fra Børne- og Ungdomsforvaltningen eller fra Borgmester Jakob Næsager, som afrunder sit svar til kommunens Musikudvalg således:

"Jeg glæder mig over, at der på vegne af den politiske aftale bag budget 2023 nu kommer skolekoncerter til gavn for alle kommunens børn".

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Børn, der oplever kulturen tidligt, er mere tilbøjelige til at prioritere den som voksne





ANNONCE