Nyhed

Dansk festival sætter fokus på, hvordan musik og lyd kan fremme sundhed

Festivalen byder på fri entré til alle arrangementer, som viser, hvordan lyd og musik kan være nøglen til bedre mental sundhed

Gennem det seneste stykke tid er der kommet et øget fokus på musik som sundhedsfremme, hvor særligt DR-dokumentaren Demenskoret for alvor åbnede danskernes øjne for musikkens potentiale for sundhed og trivsel. Hvis man vil lære mere om forskellige former for musikterapi, kan man læse GAFFAs artikel om emnet her, men man kan også besøge festivalen Ørestad Sound & Science, som er tilbage for tredje år i træk fra den 6. til 10. november med fokus på, hvordan musik og lyd kan fremme sundhed.

Festivalen, der har eksisteret siden 2022, sætter Ørestad på landkortet som et kulturelt innovationsdistrikt. Efter tidligere års temaer om astronomi og biodiversitet har festivalen i år valgt at fokusere på lyd og sundhed, hvilket ifølge en pressemeddelelse fra festivalen understreger deres mission om at fremme en oplevelsesbaseret tilgang til lyd og videnskab. 

Festivalen byder i år på en række talks, koncerter og workshops, der bringer forskere, kunstnere og gæster sammen for at udforske lydens indvirkning på velvære og mental sundhed, forklarer pressemeddelelsen. Med fri entré til samtlige events giver festivalen alle lige muligheder for at deltage, hvilket stemmer overens med festivalens vision, som er at fungere katalysator for art/science-projekter, der forhåbentligt kan skabe positive samfundsmæssige forandringer på sigt.


Et bredt program
Festivalen åbner med eventet Lyd & Sundhed på KUA, som sætter fokus på terapi, teori og teknologi inden for musik og sundhed. Toneangivende personer inden for området, som musikterapeut Catharina Messell og professor Lars Ole Bonde, vil dele deres indsigt og erfaringer med deltagerne. Sammen vil de fremhæve, hvordan musikterapi har en dokumenteret positiv effekt på mental sundhed, understøttet af forskning fra Lars Ole Bonde selv.

I løbet af festivalen kan deltagerne også opleve unikke koncerter såsom en meditativ rooftop-koncert på Hotel ZOKU, hypnotisk artpop på Restaurant Ottetto og en psykedelisk lydrejse på Ørestad Gymnasium. Derudover udgør Rumpistol og psykedelia-trioen Turister det musikalske program i selskab med blandt andet lydhealer og musiker Astrid Nora (Where Did Nora Go), som scorede hele fem ud af seks stjerner i GAFFA for sit seneste album. I pressemeddelelsen fortæller Jonas Fritsch, som er leder af AIRlab/ITU, at musikken her kan skabe rum for refleksion og indre ro, hvilket er helt centralt for festivalens tema.

Festivalen afsluttes med Stella Camp på ITU for børn og unge mellem 10 og 15 år, som giver dem mulighed for at udforske kreativitet gennem lyd og musik. Det vil blandt andet være muligt for de unge at lave egne podcasts samt lære at redigere billeder med AI, der lægger op til at være kreativ og fantasere om fremtiden. 


For mere information om programmet og line-up: Besøg festivalens hjemmeside her.

LÆS OGSÅ: Musik som medicin: Forskning afslører helbredende potentiale

ANNONCE