Nyhed

Danser med Drenge-guitarist er gået bort: "Er der nogen i himlen, der kan elske dig, ligeså meget, som vi gjorde?"

Steffen Qwist, den mangeårige guitarist i det danske soul-pop-reggae band Danser med Drenge, er lørdag den 31. august 2024 død efter kort tids sygdom. Han blev 59 år gammel

Nyheden om bortgangen af Steffen Qwist blev offentliggjort lørdag formiddag via Danser Med Drenges Facebook-profil, hvor medlemmerne delte deres chok og sorg over tabet af deres "fantastiske guitarist og ven". 

Ifølge Helsingør Dagblad blev musikeren indlagt tidligere på ugen efter at have oplevet vejrtrækningsproblemer. Qwist havde spillet musik i weekenden, men blev dårlig og blev efterfølgende indlagt med mistanke om coronasymptomer. En scanning viste dog, at Qwist havde kræft, som allerede havde spredt sig til store dele af hans krop. Trods denne alvorlige diagnose var det et pludseligt hjertestop, der tog hans liv.


En original, en ener, et geni
Steffen Qwist har været en fast del af Danser med Drenge siden gruppens opstart i begyndelsen af 1990'erne. Bandet, der blev grundlagt af Klaus Kjellerup og Henrik Stanley Møller, opnåede hurtigt popularitet med deres særegne blanding af soul, pop og reggae. De slog for alvor igennem med debutalbummet Danser med Drenge i 1993, som blandt andet indeholdt hits som "Hvor længe vil du ydmyge dig?".

Om sit tidligere bandmedlem udtaler Klaus Kjellerup til Ekstra Bladet: "Han var original, en ener, et geni, så intelligent." Kjellerup understreger, hvordan Steffen Qwist spillede en central rolle i Danser med Drenges lyd og udvikling gennem årene. Hans guitarspil var en essentiel del af bandets karakteristiske blanding af soul, pop og reggae, og han var med til at skabe nogle af bandets mest ikoniske øjeblikke i musikken og på scenen. Hans bidrag til gruppens 14 albums inkluderede selv de største hits, herunder også ”Er der nogen i himlen?". Sangen, som oprindeligt blev skrevet til minde om tidligere forsanger Philippa Bulgin, får nu en ny dimension i lyset af Qwists bortgang. Her indleder bandet med de rørende linjer: 

"Det var meget mod din vilje, alligevel fik du ram på mig, det er værst at være den efterladte, når nogen rejser deres vej; Og selv om du er væk for altid, så vil jeg ikke græde mere. Jeg vil lade som om du lever og har det godt nok, der hvor du er."


Bandets musik har længe sat sit aftryk i danskernes hjerter, men tydeligvis også i bandets egne hjerter. På Facebook skriver de: "Kort før sin død på hospitalet udtrykte Steffen ønske om, at vi skulle spille 'Tag godt imod ham' ved hans begravelse 'når den tid kom' ... Hvilket vi naturligvis vil gøre. Begravelsen finder sted i anden uge af september i Helsingør, vi kender endnu ikke den eksakte dato."
Hør "Tag godt imod ham" nederst i artiklen.

Et band i krise
Tabet af Steffen Qwist som guitarist rammer bandet i en allerede turbulent periode. Gruppen har i den seneste tid været ramt af interne uenigheder og kontroverser, herunder offentlige udtalelser om corona og Ruslands invasion af Ukraine, hvilket har ført til aflysninger og udskydelser af turnéer. Det tvang bandet ud i en ny konstellation med en ny forsanger Ida Ambrose, trommeslager Jan Lysdahl (der dog allerede forlod bandet igen efter indspilningen af det nyeste album), organist Dan Hemmer og de gamle medlemmer, Kjellerup (bas), Henrik Stanley Møller (keyboard) og Steffen Qwist (guitar). 


Danser med Drenge har gennem årene udgivet 14 studie albums, mens Qwists død kommer blot måneder efter udgivelsen af deres seneste album, Giv slip nu, som fik tre ud af seks GAFFA-stjerner. Danser med Drenge har endnu ikke annonceret, hvordan de vil håndtere de planlagte efterårskoncerter, men det står klart, at de vil mangle en uerstattelig del af deres musikalske familie.

Æret være Steffen Qwists minde (1964-2024).


LÆS OGSÅ: DANSER UDEN DRENGE: Rie Rasmussen klar med solosingle

ANNONCE