Det historiske spillested blev kastet ud i en overlevelseskamp efter afslag på ansøgning - nu er der håb forude
RETTELSE: Det har tidligere fremgået i manchetten, at Jazzhus Montmartre mistede sin status som regionalt spillested. Dette er ikke korrekt, da spillestedet ikke tidligere har været udpeget som regionalt spillested.
TILFØJELSE: Det oprindelige Jazzhus Montmartre, som åbnede i Store Regnegade i 1959, lukkede i 1996, hvor det var flyttet til Nørregade. Det nuværende Jazzhus Montmartre åbnede på Store Regnegade i 2010.
Siden 1959 har Jazzhus Montmartre budt spirende såvel som internationale jazz-musikanter med stjernestatus velkommen på Store Regnegade i København. At drive et spillested er dog ikke en altid en dans på roser, og spillestedet har været lukket og lukningstruet af flere omgange, men Montmartres vægge må være spartlet med særlig slidstærk stædighed, for spillestedet formår gang på gang at holde hovedet over vandskorpen.
Da Statens Kunstfond tidligere i år offentliggjorde, hvilke danske spillesteder, der stod på medlemslisten for de regionale spillesteders klub, var Jazzhus Montmartre ikke at finde på listen. Det fik spillestedet til trække stikket for en stund, hvor man valgte at aflyse alle planlagte koncerter i efteråret, afskedige to medarbejdere, opsige de timelønnede og sende alle frivillige hjem, mens man afsøgte overlevelsesmuligheder for stedet.
Det skabte derfor stor røre blandt musikelskere, der igen kunne se Montmartre sejle mod afgrunden. I en pressemeddelelse udtalte bestyrelsesformand Michael Christensen den 23. juli, at Københavns Kommune havde "besluttet at øge sin støtte med 0,5 millioner kroner. Det er desværre ikke nok til at lukke vores hul, men det er et godt rygstød til redningsforsøget".
En månedstid senere fik Montmartre endnu en hjælpende hånd; denne gang fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt, som ville forsøge at samle et flertal om en særlig bevilling på én million kroner til spillestedet. Dog med den betingelse, at Københavns Kommune ligeledes vil øge deres årlige bevilling med 1,5 millioner kroner. Sidstnævnte blev stemt igennem i torsdags af et enigt kultur- og fritidsudvalg, oplyser udvalgsmedlemmet Klaus Mygind (SF) til TV 2 Kosmopol.
Det har store konsekvenser for spillesteder, når de ikke bliver tilgodeset af staten. Det oplever Radar i Aarhus, som mistede deres status som regionalt spillested i år, og for nylig måtte sige farvel til deres leder. Læs mere om det her.
LÆS OGSÅ: Regeringen afsætter 600 millioner til kulturen: Vigtig spillestedsordning forlænges