Nyhed

Musikere kan nu ansøge om at spille for landets mindste publikum

Til efteråret bliver det besluttet hvilke 160 musikere, der skal stå for skolekoncerterne

I august var der gode nyheder for Levende Musik i Skolen (LMS), da de kan se frem til at modtage 11,2 millioner kroner årligt de næste fire år på regeringens finanslovudspil. Nu har de åbnet for ansøgninger til skolekoncerter i 2025 og 2026. 

Senere i efteråret bestemmes det, hvem der skal spille hele 3000 overenskomstlønnede koncerter rundt omkring i Danmark til næste skoleår. Både solister og grupper kan ansøge helt frem til den 15. oktober, hvor et eksternt udvalg derefter vil udvælge de heldige.

Udvalget består af seks professionelle personer indenfor kulturen i Danmark. De tre nye ansigter i udvalget er: Musikkulturformidler og DJ Sabina Smailagic, projektleder hos organisationen ROSA Anders Ovesen og musiklærer og sangerinde Mette Uhrnfeldt. Udvalget skal sikre diversiteten af de omkring 160 udvalgte musikere.


Ifølge en nyhed på organisationens hjemmeside søger medlemmerne af udvalget kunstnerisk kvalitet, diversitet og rytmisk musik. Sabina Smailagic fortæller på hjemmesiden: "Først og fremmest vil jeg gerne se, at den kunstneriske kvalitet er i top. Jeg håber, at kunstnerne kommer med forskellig kulturarv og traditioner. Jeg vil gerne sikre, at vi præsenterer en bred vifte af genrer for skolebørn, fordi det er mest berigende. Og så er kunstnernes formidlingsevne også vigtig, de skal kunne formidle til skolebørn, det skal være sjovt og lærerigt for børnene, det er meget vigtigt."

Anders Ovesen fortsætter:
“Jeg håber på at se et bredt ansøgerfelt både på diversitet i køn, alder og genrer, jeg synes, det kunne være spændende at se en stor genrespredning. Jeg ville gerne se noget mere hiphop og noget mere rytmisk musik. Jeg forholder mig til, om ansøgerne har noget på hjerte, og om de vil noget med deres optrædener ude på skolerne. De skal have gjort sig nogle tanker om, at det er en ny målgruppe, der kræver mere dybde og øjenhøjde."

Til sidst vægter medlemmet Mette Uhrnfeldt historiefortællingen højt: "Musik skaber sammenhæng og forståelse for det hele menneske. Jeg er optaget af musikken som middel til at lade børn og unge forstå historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold. At bruge musikken som tværfagligt værktøj. De skal ikke kun lytte til musikken – den skal mærkes, opleves og forstås i et endnu større perspektiv."

Det er muligt at læse mere om krav og kriterier til ansøgningen her.

Ansøgningen omhandler kommuner over hele landet på nær Københavns Kommune. For nyligt kom det nemlig frem, at der er blevet truffet en beslutning om, at den private aktør Mikkels Musikskole skal stå for skolekoncerterne til de 40.000 børn i Københavns kommune. Valget har fået stor kritik fra flere musikbrancheaktører, der undrer sig over beslutningen, på baggrund af beskyldninger om blandt andet løndumping. Valget af Mikkels Musikskole har nemlig resulteret i en løsning, der betyder andre vilkår for arbejdet, hvor aflønningen eksempelvis er timebaseret ud fra en månedslønnet musiklærer og ikke musiker-tariffen, som er fastlagt af Dansk Musiker Forbund.


Bestyrelsesmedlem i Dansk Artist Forbund og medlem af Københavns Musikudvalg Brian Risberg Clausen har indkaldt til et møde i Københavns Musikudvalg, hvor han lægger op til en omstødelse af kommunens beslutningen.

"Jeg foreslår, at vi får et møde med de ansvarlige og om muligt, sætter gang i en omstødelse af den beslutning, der giver genlyd i hele musikbranchen," skriver han i indkaldelsen til mødet, der afholdes i dag onsdag den 25. september. 

Københavns Kommunes valg af ny leverandør af skolekoncerter møder kritik


ANNONCE