Nyhed

Ny rapport: Børn, der oplever kulturen tidligt, er mere tilbøjelige til at prioritere den som voksne

Det kan godt svare sig at hive børnene med i teateret og til koncerter, hvis de også skal bruge kulturen som voksne

Forældre plejer at sige til deres børn, at gode vaner i barndommen smitter af på voksenlivet. Derfor er det vigtigt med en varieret kost og motion i benene så tidligt som muligt. Nu viser en undersøgelse, at det også er tilfældet ved kulturen. Børn, som oplever kunst og kultur gennem barndommen, er mere tilbøjelige til at være forbrugere af kulturen som voksne. Tallene viser desuden, at tidlige kulturoplevelser kan være med til at skabe lige adgang til kulturelle fællesskaber senere i livet, da der er større sandsynlighed for, at man selv opsøger kulturen som voksen, hvis det har været en del af ens barndom. 

Rapporten er udarbejdet af organisationen Applaus, der arbejder med publikumsudvikling inden for dansk kulturliv. Rapporten inddeler borgere i tre forbrugerkategorier, som beskriver deres kulturbesøg i løbet af et år: Højforbrugere (personer, der har haft mindst seks besøg fordelt på minimum to forskellige kulturoplevelsestyper), normalforbrugere (personer, der har haft færre end seks besøg på tværs af flere kulturoplevelsestyper - eller har haft seks eller flere besøg indenfor kun én kulturoplevelsestype, såsom biblioteksbesøg) og ikke-forbrugere (personer, der slet ikke har besøgt nogle kulturinstitutioner). 

Rapporten viser, at højforbrugere oftere har været til kulturoplevelser i barndommen end normalforbrugere og ikke-forbrugere. Her er det unge mellem 15 og 34 år samt borgere over 65 år, der udgør størstedelen af gruppen af højforbrugere. Her er der samtidig flest kvinder blandt højforbrugerne, hvor kvinder udgør 59 procent. 


Der er dog stor forskel på, hvilke kulturoplevelser borgerne blev slæbt med til i deres barndom. Hele 93 procent af de adspurgte svarer, at de husker at have besøgt biografen i deres barndom. Modsat svarer 74 procent, at de aldrig oplevede en klassisk koncert eller opera som barn. De rytmiske koncertoplevelser var heller ikke hyppige i de adspurgtes barndom, hvor 59 procent svarer, at de aldrig var til en rytmisk koncert, mens kun 2 procent husker, at de ofte blev taget med til den type liveoplevelser. 

Skolernes indflydelse for børns adgang til kulturen
Næsten 97 procent fortæller, at deres familier tog dem med til kulturoplevelser i barndommen. Dog er det ikke kun gennem familiens initiativ, at børn får mulighed for at opleve kulturen. Skoler og fritidsaktiviteter er også med til at facilitere professionelle kulturoplevelser, hvor hele 96 procent angiver, at deres skole eller fritidsaktivitet har taget dem med til kulturoplevelser som barn. Her er museer, biblioteker og teatre de kulturinstitutioner, som flest borgere har besøgt med deres skole eller fritidsaktivitet. I bunden husker kun 16 procent at have besøgt en festival og 33 procent at have oplevet en rytmisk koncert med deres skole eller fritidsaktivitet. 

Børn og unge i de danske skoler kan dog se frem til fortsat at opleve rytmisk musik på deres skoler fremadrettet. Regeringen har nemlig besluttet at afsætte 11,2 millioner kroner årligt til de næste fire år til organisationen Levende Musik i Skolen så organisationen kan fortsætte med at arrangere skolekoncerter i hele landet. Læs mere her.


LÆS OGSÅ: 30 udvalgte unge skal drive nyt kulturhus i Nordhavn

ANNONCE