Nyhed

Region Midtjylland investerer millioner i musik og trivselsfremmende kulturinitiativer

Region Midtjylland afsætter 4 millioner kroner fra sundhedsbudgettet til kulturprojekter, der skal forbedre patienternes velvære og trivsel

Region Midtjylland vil indføre nye indsatser på kultur- og sundhedsområdet, hvor de budgetterer med fire millioner til "kultur som sundhedsfremme" i det nye budgetforlig.

Der har i længere tid været tale om værdien af kultur- og sundhedsfeltet på baggrund af forskellige resultater, der viser, hvordan kultur har en positiv indvirkning på befolkningen. Tidligere har man blandt andet kunne læse om, hvordan musik som medicin har en positiv indvirkning på forskellige patienter på tværs af lidelser. Samme tema blev derudover for nylig afdækket i DR-dokumentaren Demenskoret. 

Dog har det været op til konsulenter, projektledere og politiske ordførere at få kulturen implementeret i sundhedssektoren. Derfor er den nye aftale en bekræftelse af vigtigheden i at bruge flere midler på kulturen i sundhedsbudgettet.


Den midtjyske regionsformand, Anders Kühnau (S), kalder investering i kulturen på sundhedsbudgettet for "et nybrud" til Kulturmonitor

"At vi nu afsætter penge fra selve sundhedsbudgettet, er et nybrud og et stort skridt for os i regionen. Og jeg håber selvfølgelig, at det også vil betyde noget på landsplan."

Fire millioner lyder ikke af meget i forhold til det regionale sundhedsbudget, som ligger på over 30 milliarder kroner. Til gengæld vil pengene være med til at understøtte nye initiativer, der gør en forskel på midtjyske hospitaler og i sundhedssammenhænge, hvor kunst og kultur har vist sig at være gavnlige for patienterne


I budgetforliget omtales der blandt andet et eksisterende forløb, der var tiltænkt dialysepatienter. Det er et forløb, hvor musikken var med til at skabe et mentalt frirum og velvære, lyder det. Desuden kan det være med til at fremme sundheden og velvære hos kronisk syge patienter. 

Regionshospitalet i Horsens har eksempelvis indført en månedlig dag i samarbejde med Horsens Musik- og Balletskole, hvor musikken fylder i Dialyseklinikken. I et opslag på Facebook skriver Regionshospitalet i Horsens blandt andet:

"Musik har i flere sammenhænge vist sig at have en positiv effekt på patienter, da det skaber et mentalt frirum med plads til adspredelse. Det kan være med til at fremme sundheden og velværet blandt patienter med eksempelvis en kronisk sygdom". 


 

De beskriver, hvordan det ikke kun har en positiv indvirkning på patienterne, men også skaber frirum og nærvær for medarbejderne på afdelingen. Sidste år kunne man læse i GAFFA, at et særligt korprojekt ”Sange Med Mødre” skulle hjælpe sårbare kvinder i tiden før, under og efter fødslen med støtte fra Region Midtjylland. Sangpædagog på projektet Kirstine With fortalte dengang til GAFFA, at "Sange Med Mødre" også havde fået god feedback fra både mødre og fagpersonalet på sygehusene:

- Vi har fået fortællinger fra mødre og jordemødre om fødsler, der er gået nemmere. Vejrtrækningsøvelserne og sangene ligger i deres muskelhukommelse. Det er ikke noget, vi har forskning på eller noget sammenligningsgrundlag for, men flere af mødrene og jordemødrene oplever, at fødslen virker nemmere.

I budgetforliget nævnes netop sang som trivselsfremmende middel, som ikke kun kommer patienterne til gode, men som også kan komme de ansatte i regionens hospitaler til gode. Her skriver Region Midtjylland, at man har gode erfaringer fra projektet ”Medarbejderkoret”, som har bidraget til "øget trivsel, stærkere fællesskab, højnet motivation og bedre tilknytning til arbejdspladsen i en tid, hvor rekruttering og tilknytning af medarbejdere er en udfordring". 

Kulturen skal udbredes i sundhedsvæsenet 
Derudover skriver Region Midtjylland i budgetforliget, at man ønsker at udbrede kultur som sundhedsfremme til alle regionens hospitaler, hvormed der afsættes en pulje på 2 millioner kroner til "at understøtte relevante kulturaktører fra civilsamfundets deltagelse i projektet. (...). Samtidig sikres det, at hospitalerne kan afsætte de nødvendige ressourcer til at implementere projekterne. Der afsættes derfor en pulje på 2 millioner kroner på sundhedsområdet til hospitalernes understøttelse af initiativerne". 


Anders Kühnau (S) mener, at den nye aftaler det mest forsvarlige at gøre på baggrund af det dokumentation, der har vist sig at virke for patienterne. Han bakkes op af næstformand, Hanne Roed (RV), der ligeledes ser positivt på de nye tiltag, hvor hun fastslår vigtigheden af kunst og kultur i sundhedssekteren til Kulturmonitor. Anders Kühnau (S) forudser desuden, at Folketinget før eller siden vil afsætte midler til kultur- og sundhedsindsatser fra centralt hold. Han mener, at implementeringen af de nye tiltag i Region Midtjylland på sigt vil brede sig til de øvrige regioner. Det skriver Kulturmonitor.

LÆS OGSÅ: Musik som medicin: Forskning afslører helbredende potentiale

ANNONCE