Donald Trump taber retssag om brugen af Eddy Grant-sangen "Electric Avenue" i en reklame tilbage i 2020
Der er efterhånden ikke noget nyt i, at Donald Trump anvender populærmusik i sine reklamer og kampagner uden tilladelse, men nu har han tabt en juridisk kamp om uautoriseret brug af Eddy Grants 1980'er hit "Electric Avenue" i en animeret video, der latterliggjorde Joe Biden i august 2020.
Ifølge The Guardians dækning af Grants retssag blev det 40 sekunder lange klip – en animation af Joe Biden, der rejser i en jernbanevogn, mens et Trump-Pence-kampagnetog kører forbi i høj fart – set mere end 13,7 millioner gange på Twitter, før det blev fjernet.
Donald Trump delte oprindeligt videoen på sin personlige Twitter-profil den 12. august 2020 under hans kampagne for at blive genvalgt som republikansk præsidentkandidat - et valg han tabte.
Det forlyder, at Grants advokater straks sendte et påbud om at stoppe brugen, men videoen blev først fjernet, da Grant anlagde sag den 1. september 2020. I en domstol på Manhattan afgjorde en føderal dommer, at Donald Trump havde overtrådt Grants ophavsret og derfor er ansvarlig for erstatning og Grants advokatomkostninger.
Dommer John G. Koeltl afviste Donald Trumps advokaters argument om, at videoen var beskyttet af ophavsrettens fair use-doktrin. Fair use-doktrinen henviser til en juridisk doktrin, som foreskriver, at du i visse tilfælde kan bruge ophavsretsligt beskyttet materiale uden tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.
En af Eddy Grants advokater Brian Caplan udtalte til Business Insider: "Som en stærk tilhænger af kunstneres rettigheder og evnen til at kontrollere deres kreative output mener Eddy Grant, at afgørelsen vil hjælpe andre i deres kamp mod uautoriseret brug af lydoptagelser og musikalske kompositioner. Politikere er ikke hævet over loven, og retten bekræftede det."
Grants oprindelige sag krævede $300.000 svarende til mere end to millioner danske kroner i erstatning. Dog er beløbet endnu ikke fastsat, og det er samtidig uvist, om parterne vil nå til enighed om en sum, eller om en jury skal afgøre erstatningsbeløbet, rapporterer The Guardian.
Eddy Grants sejr kan generere håb for eksempelvis Jack White og Meg White fra The White Stripes, der i sidste uge anlagde sag mod Donald Trump, hvor de anklagede ham for at bruge deres hit "Seven Nation Army" i en kampagnevideo uden deres samtykke.
Det er samtidig langt fra første gang, at Donald Trump er genstand for artister, der ikke ønsker deres musik anvendt i hans politiske kampagner. Tidligere har vi berettet om Foo Fighters og Céline Dion. Derudover har også Rihanna, Pharrell Williams, Panic! at the Disco samt arvingerne til Tom Petty krævet, at deres musik ikke bruges i Trumps kampagner.
Så sent som i slutningen af august sendte Universal Music en juridisk meddelelse til Trumps kampagne om deres uautoriserede brug af ABBA-sange i af hans kampagne i 2024.
LÆS OGSÅ: Donald Trump: Jeg har aldrig været fan af Taylor Swift