Sidste års kritik har resulteret i nye regler for dettes års Eurovision Song Contest.
Når Eurovision Song Contest 2025 løber af stablen i Basel, Schweiz, sætter interne retningslinjer en stopper for Sissals ønske.
Færøske Sissal, der vandt Dansk Melodi Grandprix med sangen "Hallucination", skal nemlig holde sig til dannebrog og må ikke medbringe det færøske flag Merkið, når hun deltager i konkurrencen. Det siger det nye reglement for konkurrencen, der arrangeres af European Broadcast Union.
Læs også: Europa-Kommissionen skal undersøge verdens største pladeselskab
Ved sidste års Eurovision, der blev afholdt i Malmö, skabte medbragte flag debat, da flere publikummer fik konfiskeret deres pride-flag ved arenaen, og hvor det palæstinensiske flag også var forbudt at medbringe. Derudover var det også forbudt af vifte med det stjernespækkede EU-flag, hvilket medførte kritik fra toppen af unionen, hvor vicepræsident for Europa-Kommissionen Margaritis Schinas skrev et åbent brev til European Broadcast Union, som efterfølgende lovede nye flag-regler for konkurrencen i 2025.
DR er kommet i besiddelse af de nye regler, som tillader alle flag i salen hos publikum, så længe de overholder schweizisk lovgivning. Eksempler på flag, der ikke overholder landets lovgivning, er blandt andet "flag med racistisk og diskriminerende indhold, herunder symboler, der tilskynder til had eller vold. Flag, der kan betragtes som stødende eller æreskrænkende. Flag med symboler for forbudte terrororganisationer."
Læs også: Overlevende fra terrorangreb stiller op i Eurovision Song Contest
For de optrædende deltagere er reglerne dog strammere, da man kun må medbringe flaget for landet, man repræsenterer. Det betyder, at deltagerne hverken må medbringe eksempelvis pride-flag eller andre nationers flag på scenen, hvor sidstnævnte sætter en begrænsning for Sissal, der ærgrer sig over ikke at kunne have sit færøske flag med til konkurrencen:
"Det er ærgerligt, for jeg er færing, og jeg er stolt over at repræsentere Færøerne og selvfølgelig Danmark, siger Sissal til Ekstra Bladet og tilføjer, at man til OL gerne må have både det danske og færøske flag med, hvilket ikke gælder Eurovision:
"Så lige hvad Danmark angår, er situationen med flaget speciel, men reglen er selvfølgelig lavet for at ikke at skabe drama. Israel er med i konkurrencen, så man vil undgå, at der går politik i det med de flag. Det samme gælder med LGBTQ+-flagene. Man vil gerne undgå kritik, og det kommer så til at påvirke alle," siger Sissal.
Ifølge DR's oplysninger kan man blive straffet, hvis man som publikum eller artist (delegeret) bryder flagreglerne:
"Personer, der ikke overholder denne politik, kan blive nægtet adgang eller fjernet fra arrangementet uden ret til refusion. Flag, der ikke opfylder kravene i denne politik, kan blive konfiskeret. For delegationer kan der være yderligere konsekvenser i henhold til EBUs forskrifter."
Det var schweiziske Nemo, der vandt Eurovision Song Contest i Malmø sidste år, hvor de smuglede flaget for nonbinære med på scenen under showets flag-parade. På daværende tidspunkt var det kun tilladt at medbringe flag fra deltagerlandene og et klassisk regnbueflag, men i år er det altså begrænset til kun at gælde deltagernes eget land, mens publikum har fået deres begrænsninger fjernet.
Eurovision Song Contest 2025 løber af stablen den 13. til 17. maj 2025.
læs også: Dansk Melodi Grand Prix: Den rigtige vandt ved sangskrivernes aften i Herning