Nyhed

Ankestyrelsen konkluderer: Kulturhuse får grønt lys til at afholde politiske støttearrangementer

En ny afgørelse fra Ankestyrelsen slår fast, at kulturhuse og andre kommunale institutioner gerne må afholde støttearrangementer med udenrigspolitisk indhold.

En ny afgørelse fra Ankestyrelsen understreger, at kulturhuse og andre kommunale institutioner er berettiget til at afholde støttearrangementer med udenrigspolitisk indhold. 

Læs også: Musik og magt: "Jeg ønsker mig generelt mere producerende kultur i provinsen"

Afgørelsen kommer efter en sag, hvor en borger klagede over, at Albertslund Kommune havde givet 50.000 kroner til humanitære organisationer i Gaza og støttet et arrangement på spillestedet Forbrændingen, som samlede penge ind til civile ofre i Gaza. 


Sagen har fået stor opmærksomhed, især i Københavns Kommune, hvor man sidste år advarede kulturhuse og biblioteker mod at lægge lokaler til udenrigspolitiske arrangementer, skriver Kulturmonitor. Denne opfordring mødte stor modstand fra kulturinstitutionerne og politiske aktører, som så det som en indskrænkning af deres frihed til at arrangere events med humanitære formål.

Kulturhuse kan støtte humanitære formål
I afgørelsen understreger Ankestyrelsen, at kommuner har lov til at støtte nødhjælpsprojekter og humanitære formål - også i udlandet. Det blev slået fast, at humanitære formål, som støttearrangementer for ofre i konfliktramte områder som Gaza, kan støttes af kommunale institutioner. 

Ifølge Ankestyrelsen er det lovligt for kommuner at varetage sådanne opgaver, så længe støtten er begrænset og overholder kommunalfuldmagtsreglerne. Denne praksis tillader kommuner at fravige lokalitetsprincippet i særlige tilfælde, når der er tale om støtte til humanitære formål i udlandet.


Læs også: Hvis jeg var kulturminister: "Politikere skal forstå, at livet som kunstner ofte er en kamp"

København har misfortolket reglerne
Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, påpeger, at afgørelsen fra Ankestyrelsen tydeligt viser, at Københavns Kommune har misfortolket reglerne, da de advarede deres kulturinstitutioner mod at afholde denne form for arrangementer. "Afgørelsen fastslår, at Københavns Kommune har misforstået og fejlfortolket reglerne," siger han til Politiken

Denne kritik førte til en intens debat i Københavns borgerrepræsentation, hvor et flertal allerede i januar opfordrede kommunen til at ændre retningslinjerne for afholdelse af arrangementer, skriver Kulturmonitor. 

Frederik W. Kronborg, medlem af Enhedslisten og Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune, udtrykte blandt andet sin bekymring over kommunens forsøg på at begrænse kulturhusenes ytringsfrihed. "Når vi ser, at forsamlingssteder som kulturhuse får indskrænket deres ytringsfrihed, må vi gribe ind," udtalte han til Politiken


I slutningen af januar blev der fremsat et forslag om at ændre retningslinjerne, så kulturhuse og biblioteker igen kunne lægge lokaler til arrangementer med udenrigspolitisk islæt. Forslaget blev vedtaget i Kultur- og Fritidsudvalget med et stort flertal, fremgår det af referatet fra mødet. 

Ankestyrelsens afgørelse har givet politisk medvind til de partier, der ønsker at ændre retningslinjerne for Københavns kommunale kulturinstitutioner. 

Kronborg understreger vigtigheden af, at kulturinstitutionerne igen får lov til at afholde arrangementer med udenrigspolitisk fokus. "Vi skal genetablere den praksis, der var tidligere," siger han til Politiken og henviser til den tradition, der har været for, at kulturhuse og biblioteker kunne bruges til at arrangere debatter og støttearrangementer med humanitære formål.

LÆS OGSÅ: Dansk spillested ramt af svindel i millionstørrelsen


ANNONCE