Australsk band tilslutter sig nu den voksende gruppe kunstnere, der fjerner deres musik fra Spotify.
Det australske psychrock-band King Gizzard & The Lizard Wizard har nu officielt meldt sig ind i den voksende gruppe af både udenlandske og danske kunstnere, der vender ryggen til Spotify. Størstedelen af bandets bagkatalog er blevet fjernet fra streamingplatformen, og det sker i direkte protest mod Spotifys CEO Daniel Eks investeringer i militær teknologi via firmaet Helsing, der udvikler AI-software til militære formål. Daniel Ek, der er bestyrelsesformand i Helsing, rejste for nylig næsten 700 millioner dollars i investeringer.
Læs også: Spectre eller Spotify? Der går et spøgelse gennem musikken
I en ny Instagram-opdatering skriver bandet:
"Ny samling af demoer ude overalt – undtagen på Spotify (fuck Spotify). Du må gerne bootlegge den, hvis du har lyst."
Her henviser de til deres netop udgivne Demos Vol. 7 + Vol. 8, som kan findes på andre platforme – men altså ikke på Spotify.
På Spotifys King Gizzard-side ligger kun ét udgivelse tilbage: Satanic Slumber Party fra 2022, et samarbejde med Tropical Fuck Storm. Pladeselskabet Joyful Noise, der står bag ep'en, udtaler til Pitchfork, at de vil fjerne udgivelsen, hvis kunstnerne beder om det:
"Vi tjener kunstneren, og det er deres ret at bestemme, hvilke platforme de vil sælge deres musik på."
Bandet har desuden delt en story med et billede af det AI-genererede band Velvet Sundown og følgende tekst:
"Hej venner. En offentlig servicemeddelelse til dem, der ikke er klar over det: Spotifys CEO Daniel Ek investerer millioner i AI-teknologi til militære droner. Vi har lige fjernet vores musik fra platformen. Kan vi lægge pres på disse Dr. Evil-techbrødre, så de kan gøre det bedre? Slut jer til os på en anden platform. Fuck Spotify, virkelig."
King Gizzard & The Lizard Wizard føjer sig dermed til navne som Deerhoof og Xiu Xiu, der tidligere har fjernet deres musik fra Spotify af lignende årsager. Det samme gælder danske Svin, der for nylig skrev således på Instagram:
"Vi er i gang med at fjerne al vores musik fra Spotify. Spotify er ikke længere en platform, vi ønsker at være en del af. Daniel Eks nylige investering i AI-baseret militært forsvar blev dråben. Vi ønsker ikke, at vores musik forbindes med finansiering af krig eller vold i nogen form. Derudover har vi aldrig tjent en øre på streaming. Med det antal lyttere vi har, er omkostningerne ved at distribuere vores musik til platforme som Spotify ganske enkelt ikke det værd. Alligevel er vi blevet – fordi der ikke har været et bedre alternativ," skriver Svin og opfordrer derudover deres følgere til at støtte dem ved at købe musikken direkte fra dem eller streame den på platforme som Apple Music eller Tidal.
Også det danske band Slim0, der blandt andet spillede på Roskilde Festival i år, annoncerede for to uger siden, at deres musik ikke længere ville være tilgængeligt på Spotify og opfordrede samtidig deres fans til at høre musikken på Tidal, Bandcamp, Nina, Soundcloud eller cd/vinyl:
"Som mange af jer sikkert allerede ved, har platformen investeringer i krigsførelse og våbenindustrien. (...). Tanken om, at vores musik – og dem, der lytter til den – på nogen som helst måde, uanset hvor lille skalaen er, bidrager til at finansiere våben og krig, er uudholdelig. For os har det absolut intet at gøre med, hvad musik i virkeligheden er. Musik er det bedste, vi ved – vores største kærlighed, en trofast ven – i mørke tider, til fejring, når vi vil huske, når ord ikke slår til, en høj form for kommunikation. Det er helligt!"
Daniel Ek udtalte den 17. juni, at de nye investeringer sker som et led i at beskytte Europas grænser:
"Efterhånden som Europa hurtigt styrker sine forsvarskapaciteter som reaktion på de skiftende geopolitiske udfordringer, er der et akut behov for investeringer i avancerede teknologier, der sikrer Europas strategiske autonomi og beredskab. Helsing er unikt positioneret med sin førerposition inden for AI til at levere disse afgørende kapaciteter inden for innovation på tværs af alle forsvarsområder. Ved at fordoble vores investering bekræfter Prima Materia (ventureselskab, stiftet af Daniel Ek, red.) sin forpligtelse til at styrke Europas teknologiske suverænitet – en ambition, som Helsing på fornem vis repræsenterer."