Nyhed

Ny rapport: Vinyler stiger i popularitet, og musiksalget er i fremgang

Trods de positive toner lurer 'et af historiens største kunsttyverier' rundt om hjørnet, ifølge musikselskabernes brancheorganisation IFPI.

Musikselskabernes brancheorganisation IFPI offentliggør i dag en ny rapport, som tager temperaturen for danskernes musikår 2024. Tallene viser blandt andet, at salget af vinyler fortsat stiger, og at 2024 var det år med størst vækst i det samlede marked for musiksalg siden årtusindskiftet. 

Læs også: Aldrig før er der udbetalt Koda-penge til så mange musikskabere

Vinyler stod i 2024 for 8,7 procent af det samlede marked for musiksalg med en stigning på 12 millioner kroner fra 57 millioner i 2023 til 69 millioner kroner i 2024. Det er dog fortsat streaming, der dominerer feltet med en stigning fra 646 millioner kroner i 2023 til 712 millioner kroner i 2024, som havner i musikselskaberne og artisternes lommer. Streaming udgør her i alt 89,4 procent af det samlede marked for musiksalg. Ifølge rapporten fra IFPI kan stigningen i streamingområdet blandt andet tilskrives, at flere populære streamingtjenester såsom Spotify har hævet deres abonnementspriser. 

Totalomsætningen for salg af musik i 2024 endte på 797 millioner kroner, hvilket er den største omsætning siden rekordåret i 2000 på 1,152 milliarder kroner. Dengang bestod markedet dog stort set kun af cd-salg.

Læs også: Spotify melder om rekordstort kvartalsoverskud i 2025

Vinylernes stigende popularitet ser man ikke kun i Danmark, men også andre lande. Fagforbundet for Storbritanniens musikindustri, BPI, offentliggjorde sine tal for 2024 i starten af året, som viste, at salget af vinyler i Storbritannien steg med hele 9,7 procent, rapporterede mediet Digital Music News.

Den opadgående kurve for det danske marked vækker begejstring hos musikselskaberne, mens der samtidig er usikkert farvand forude:

”Efter en årrække med moderat vækst i markedet er jeg selvfølgelig glad for udviklingen i 2024. Samtidig forudser jeg også, at musikbranchens muligheder for at investere i ny musik kan blive markant mindre i de kommende år, hvis ikke man fra politisk side formår at beskytte musikken på en tidssvarende måde," udtaler Casper Bengtson, der er bestyrelsesleder i IFPI og direktør for Universal Music, i en pressemeddelelse, hvor han uddyber, at bekymringerne særligt knytter sig til kunstig intelligens: 

"Som det er nu, høster en række AI-tjenester nemlig vores musik uden at spørge om lov og uden at betale tilbage til dem, der er forudsætningen for tjenesternes kommercielle succes. Og uden en sund og klar lovgivning risikerer den nye AI-teknologi, der i øvrigt rummer store potentialer, at bidrage til et af historiens største kunsttyverier.”

Læs selv rapporten Musikselskaber 2024 her.

læs også: Nordiske musikorganisationer i fælles opråb: AI-musik må ikke undergrave værdien af menneskeskabt musik




 

ANNONCE