Nyhed

Universal stopper udsendelsen af advance-cd’er

Læk af promo-cd med Live får konsekvenser. "Beklageligt, men nødvendigt," siger Universal-direktør.

I årtier har musik-journalister og andre branchefolk kunnet kokettere med at have pladerne flere måneder, før de udkommer. Nu er er det slut, i hvert fald hvad angår udgivelser fra Universal Music. "Årsagen er, at vi ved hjælp af vandmærkerne i advance-cd’erne på det seneste har kunnet konstatere, at musik, der er sendt til journalister, musikanmeldere og forhandlere, har fundet vej til Internettet…" hedder det i et brev, som Universals kunder og samarbejdspartnere har modtaget i dag.

Tillidsbrud
Ifølge adm. direktør i Universal Music Danmark, Jens Otto Paludan, er det en enkeltstående sag, som har udløst reaktionen:
- En ny cd med Live (amerikansk gruppe, red.) blev udsendt fra vores kontor til journalister og forhandlere. Cd’en var vandmærket og er siden hen blevet fundet på Internet.
Har man ikke en individuel sporing af, hvor lækken er opstået?
- Nej, ikke i dette tilfælde. Vi kan ikke sige, hvem som har brudt vores tillid.
Det er en ret hård konsekvens at lukke totalt for udsendelsen.
– Vi synes bestemt heller ikke, at det er hensigtsmæssigt. Universal international tager problemet meget alvorligt. Vores medarbejdere kommer under pres - jeg er under pres. Det er den mulighed, vi har, indtil vi finder en mere skudsikker løsning.
Der er altså tale om en midlertidig foranstaltning?
- Ja, det er jo frugtbart samarbejde, når en journalist f.eks. kan høre musikken før et interview.

Cd’er forsvinder i posten
Ifølge Paludan har Universal vandmærket advance-cd’er i mere end et år. Også reglerne for den interne opbevaring er skærpet, så de "hemmelige" cd’er nu ligger i en boks på pladeselskabets kontor.

På GAFFA har Universals beslutning den umiddelbare konsekvens, at cd’er fra selskabet ikke kan anmeldes på udgivelsesdagen, som det ellers er vores politik. Men tillidsforholdet til journalister er ikke det eneste problem, som truer trafikken af advance-cd’er. Det er et velkendt problem, at pakker med cd’er ofte forsvinder i posten.

- Vi lægger jo også et stort ansvar over på modtageren af en advance-cd. Vandmærkningen kan jo ramme en uskyldig person, som aldrig har modtaget pakken, siger Jens Otto Paludan.

ANNONCE