Nyhed

Proteststorm mod planlagt nedrivning af kultsangers vægmaleri

Daniel Johnstons frø-alien trues af fødevarekæde

Den amerikanske lo-fi-helt Daniels Johnston bakkes i disse dage op af fans fra hele verden. Grunden er, at en af multikunstnerens værker risikerer at blive destrueret.

For over 18 år siden fik Johnston til opgave at dekorere ydermuren på en musikbutik i hjembyen Austin i Texas. Johnston malede en af sine mest kendte figurer, der mest af alt minder om en krydsning mellem en frø og en alien, og som også er portrætteret på 1983-albummet "Hi, How Are You?

En amerikansk fastfoodkæde har imidlertid overtaget bygningen, og har planer om at rive muren ned, da der skal være et vindue.


Beboerne i Austin er på den anden ende, da de ser frøen og det venlige budskab som byens varemærke. Også Johnstons mange fans er gået på barrikaderne for at få fredet den kulturelle mur.

Protesterne har i de seneste par dage haglet ned over kæden Baja Fresh, der sågar er blevet truet med at blive sprængt i luften, hvis de så meget som fjerner en sten i muren.

Beslutningen om muren og maleriets fremtid er endnu uvis, men man kan stadig nå at protestere ved f.eks. at sende en mail til og give udtryk for sin utilfredshed på [email protected].

Daniel Johnston har siden 1981 udgivet sin originale popmusik, der er blevet taget godt imod af folk som David Bowie, Mark Linkous fra Sparklehorse, Pearl Jam, Beck, Nikolaj Nørlund, Kasper Eistrup og Kurt Cobain, der sågar bar en trøje med "Hi, How Are You?"-albumcoveret til MTV's Music Awards tilbage i 1992.


Den 42-årige maniodepressive og hjemmeboende Johnston gæstede sidste sommers Roskilde Festival, hvor han trak et stort og fortrinsvist måbende publikum. Albumet "The Early Recordings Volume 1" er netop udsendt i danske butikker og indeholder, som titlen antyder, nogle af de tidligste optagelser af det gale geni.


ANNONCE