Nyhed

Under Byens treer klar 6. marts

Den originale Århus-gruppe løfter lidt af sløret for "Samme Stof Som Stof".

Billede: Jint.dk

Det er ved at være fire år siden, århusianske Under Byen udgav deres sidste album, "Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen". Nu er den egensindige Århus-gruppe præget af den karismatiske fra-hvisken-til-skrig-syngende frontfigur Henriette Sennenvaldt og den righoldige brug af instrumenter som cello, violin og slagtøj ad libitum dog omsider snart klar med nyt.

6. marts udkommer albummet, der har fået titlen "Samme Stof Som Stof". Siden det sidste album er der mildt sagt sket en hel del for oktetten. Deres koncert på Spot 08-festivalen i 2002 blev overværet af blandt andre Rolling Stone-redaktøren David Fricke, der blev så begejstret, at han i sit blad i malende vendinger beskrev århusianernes helt unikke kvaliteter. Roserne medførte stor interesse fra udlandet, og snart kunne Under Byen se sig selv spille i New York og turnere og få udsendt albummet i det meste af Europa - skønt teksterne fortsat var på dansk. Forventningerne til det nye album er selvsagt høje.

GAFFA fangede Under Byens komponist og tangentspiller Thorbjørn Krogshede for at få en statusrapport.

Hvordan har I udviklet jer siden sidste album?
- Vi er først og fremmest blevet bedre til at spille, fordi vi har fået så meget liveerfaring. Og så har vi haft nogle udskiftninger i orkestret, så dem, der er tilbage, er dem, der virkelig brænder for det hele - også for at turnere i udlandet. Det har ikke helt kunnet lade sig gøre med den gamle besætning, fordi folk har haft andre engagementer.

Blandt de medlemmer, som har forladt orkestret, er temmelig opsigtsvækkende den oprindelige komponist, pianist og medstifter Katrine Stochholm. Hendes rolle er i takt med Under Byens stigende turnévirksomhed blevet gradvist overtaget af Thorbjørn Krogshede, der nu er alene på komponist- og tangentbroen. Hvad har han tilført gruppen?

- Vores sange er nok blevet mere harmonisk komplekse, hvilket måske skyldes, at jeg er meget inspireret af alle mulige andre genrer end rock - klassisk musik, jazz, moderne kompositionsmusik. Men ellers går vores sange i to retninger. De forholdsvis korte og mere poppede og så de lange udsyrede på 7-8-9 minutter. Musikken skriver jeg altid ud fra Henriettes digte, der anslår stemninger og er svære umiddelbart at få hold på - og så er de denne gang skrevet i helt frie former uden hverken rim eller faste versefødder. Det tager jeg som en stor udfordring.

Under Byen tager på en mindre Danmarksturné 6.-8. april, inden de senere i april er et af hovednavnene på den franske kvinderock-festival Les Femmes S'En Mêlent. Pladen udkommer også i Frankrig, og gruppens danske selskab Morningside forhandler seriøst med flere markante udenlandske selskaber.

Thorbjørn får altså nok at se til, og som om det ikke var nok, er han allerede 16. januar klar med sit eget album under projektnavnet Thunderbear. Langstrakte instrumentale kompositioner, der giver associationer til for eksempel Godspeed You! Black Emperor og - rigtigt gættet: Under Byen.

Under Byens hjemmeside

ANNONCE