Nyhed

Tina Dickow – på farten mellem kærlighed og ensomhed

Interview med den danske singer-songwriter, der er aktuel med sit fjerde album, "Count To Ten"

Tina Dickow har fået sit store gennembrud i Danmark og er samtidig tættere på international succes end nogensinde før. Midlet er eftertænksomme sange og konstant turnévirksomhed i ind- og udland. For Tina har det bedst, når hun befinder sig i spændingsfeltet mellem ude og hjemme. Et tema, hun sætter under luppen på sit nye album "Count To Ten".

Bochum, Tyskland, 1. juli 2007: Salen RuhrKongress er fyldt. 5000 mennesker. En blanding af såkaldt helt almindelige mennesker og folk, der virkelig kan leve op til betegnelsen VIP: Ærkebiskop og nobelpristager Desmond Tutu og tidligere sovjetisk generalsekretær Mikhail Gorbatjov for eksempel. Alene på scenen står en spinkel, lyshåret pige med en akustisk Gibson Hummingbird-guitar. Hun synger fire melankolske sange, og både stemme og guitarstrengene når helt ud til de bageste rækker. Folk lytter andægtigt og klapper høfligt. Og lidt højere efter sidste nummer.


Tina Dickow, eller Tina Dico, som hun kalder sig uden for fødelandets
grænser, er i Tyskland for at promovere sit seneste album "In The Red", som i slutningen af 2006 udkom syd for grænsen. Samtidig er hun ved at færdiggøre sit næste album "Count To Ten", som udkommer i Danmark 3. september, og ventes udsendt i Tyskland i slutningen af året. Et meget godt billede på den multi-tasking, rejselyst og generelle travlhed, der har kendetegnet Tina Dickow de sidste par år, hvor hun for alvor har fået vind i sejlene herhjemme, samtidig med at drømmen om et internationalt gennembrud er kommet langsomt tættere på sin opfyldelse.

Lidt tidligere på dagen møder GAFFA Tina Dickow på hendes hotelværelse i den nærliggende by Dortmund for at interviewe hende om hendes nye album "Count To Ten", om hendes forsøg på at slå igennem i udlandet og hendes tilsyneladende endeløse turnévirksomhed. Og da tidsplanen skrider, kommer en del af interviewet meget sigende til at foregå i den bil, der skal fragte Tina til aftenens koncert. En koncert, der, som det fremgår ovenfor, har adskillige prominente tilskuere, hvoraf flere også kommer på scenen i løbet af aftenen.

Koncerten er nemlig en del af temadagene ”Herausforderung Zukunft”
(Udfordring: fremtid), som finder sted i Bochum og som både byder på foredrag, gudstjenester og så en stor hyldestkoncert for at sætte fokus på global, mellemmenneskelig forståelse. Tina Dickow er her på plakaten som det første og mindst kendte navn ved en koncert, der både byder på Carlos Santana, Angelique Kidjo og Yusuf Islam alias Cat Stevens og de store tyske idoler BAP og Peter Maffay. Sidstnævnte er ifølge Tina Dickow nærmest det tyske svar på Steffen Brandt, og i sin egenskab af medarrangør af koncerten har han trukket i nogle tråde, så Tina Dickow er blevet programsat.

– Han har set mig optræde ved nogle awardshows hernede og har taget mig under sine vinger, og det er jeg meget beæret over, for han har et kæmpe netværk og er ikke mindst et fantastisk menneske, fortæller hun om den midaldrende sanger med det velplejede Bundesliga-hår – en mand, der under aftenens koncert gentagne gange forårsager højlydte pige- og kvindehvin.

Hun fortsætter: – For nylig varmede jeg op for Bryan Ferry hernede i store koncertsale. Det var også en kæmpe oplevelse. Publikum i Tyskland er meget respektfulde og lydhøre over for supportnavne på en måde, jeg aldrig har oplevet andre steder.

125 koncerter på et år
In The Red-albummet er foruden Skandinavien og Tyskland også udsendt i USA, England og en række andre europæiske lande, og Count To Ten udkommer også internationalt. Tina Dickow har da også allerede givet talrige koncerter ikke mindst i England og USA.

Du synes nærmest konstant at være på turné. Hvorfor alt dette rejseri?
– Ud over at det er vildt spændende og intenst at rejse rundt med sin musik, så er det jo også ganske enkelt en fast del af mit arbejde. Jeg sad faktisk lige i går og gjorde op, hvor mange koncerter jeg havde spillet i 2006, og jeg fik det til omkring 125 fordelt på USA, England, Irland, Skotland, Tyskland, Norge og Danmark – og det er uden presse- og radio-arbejde.

– Jeg er i øvrigt også rigtig dårlig til at sige nej, når mine bookere i de forskellige lande spørger, om jeg vil kigge forbi, så jeg ender tit med nogle halsbrækkende skemaer, hvor det hedder Århus den ene aften, Berlin den næste og Chicago den tredje.

Giver det dig ikke problemer med at få tid og ro til at skrive sange?
– Nej, bestemt ikke. Det er jo i høj grad rejserne og de stemninger, jeg gennemlever på farten, der inspirerer mig, samtidig med, at jeg jo altid har guitaren ved min side, når jeg turnerer. Det er i spændingsfeltet mellem ude og hjemme, at mine sange opstår. Mange af sangene fra "Count To Ten" er enten skrevet på hotelværelser eller sprunget frem, når jeg kommet hjem til stilheden efter at have været ude i verden og samle indtryk, fortæller Tina Dickow,
der på sjette år har folkeregisteradresse i London.

Læs resten af interviewet i GAFFA september, der er på gaden nu.

Tina Dickows hjemmeside

ANNONCE