Nyhed

Miriam Makeba er død

Den sydafrikanske sangerinde og menneskerettighedsforkæmper blev 76 år

Natten til den 10. november døde sangerinden Miriam Makeba, også kendt som Mama Africa, af et hjerteanfald kort efter en koncert tæt ved Napoli.

Makeba deltog i en støttekoncert til fordel for den italienske forfatter Roberto Saviano, der er gået under jorden på grund af dødstrusler fra den sicilianske mafia, som Saviano har afsløret i sin bog "Gomorra", som er blevet filmatiseret og netop har haft premiere i Danmark.

Miriam Makebas karriere startede i Sydafrika, men hun rejste senere til USA, hvor hun for alvor blev kendt i 1960erne. Hendes største hits var "Pata Pata" og "The Click Song", ligesom hendes samarbejde med Harry Belafonte vandt hende en Grammy i 1966.

I 1963 vidnede Makeba i FN om apartheidsystemet i Sydafrika, hvilket gjorde hende persona non grata i hjemlandet, indtil Nelson Mandela inviterede hende tilbage i 1990. Makeba giftede sig i 1968 med Black Panther aktivisten Stokely Carmichael, men det begrænsede hendes muligheder i USA så meget, at parret måtte flytte til Guinea.

Miriam Makeba modtog flere hædersbevisninger for sit fredsarbejde og vedblev med at have en høj stjerne særligt i Afrika. Hun fik vestens opmærksomhed igen, da hun deltog i Paul Simons "Graceland"-turné i 1987.

ANNONCE