Nyhed

Rammstein kommenterer tysk censur

Den tyske gruppe er rystede over, at man nu skal være 18 år for at købe "Liebe Ist Für Alle Da" i hjemlandet

Mens Tyskland i disse dage fejrer Berlinmurens fald for 20 år siden og dermed frihed for indbyggerne i det tidligere Østtyskland, er Rammstein, bestående af indbyggere fra det tidligere Østtyskland, ramt af knap så meget frihed. Som vi skrev i sidste uge, har familieminister Ursula von der Leyen fået indført en lov, der kræver, at man skal være 18 år for at købe Rammsteins nye album "Liebe Ist Für Alle Da" i Tyskland, og forbyder tyske pladebutikker at have pladen stående fremme med virkning fra i morgen, onsdag den 11. november. Alt sammen grundet albummets angiveligt stødende indhold.

Gruppen har nu kommenteret censur-tiltaget. Gruppens keyboardspiller Christian "Flake" Lorenz udtaler til Bild Am Sonntag:

"Die Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (en slags medie-censur-instans for unge, red.) satte den nye Rammstein-plade på indekset, blandt andet fordi der er fremstillinger af S/M-former. Hvor dumme tror de egentlig, vores fans er? Eller tror de virkelig, at vores fans tager til det nærmeste byggemarked og køber pigtråd og trækker den igennem en andens urinrør efter at have hørt sangen 'Ich Tu Dir Weh'?!"

Lorenz fortsætter: "Vi er overraskede. Vi undrer os over, hvor mange mennesker i Tyskland der stadigvæk er bange for Rammstein. Men vi er også rystede. På det nye album er der ingenting, der kunne mistolkes mere end på et af de forrige albummer. Hvorfor lige dette album?" 

Lorenz gætter på, at en datter til en eksaminator fra Bundesprüfstelle har hørt albummet på højst mulige lydstyrke derhjemme.

Han fortsætter og siger, at Rammstein-tekster "aldrig er for hårde", fordi man "arbejder kunsterisk" med ting, som i realiteten opleves ufiltreret af lytteren." Lorenz udtaler videre: "I Tyskland hersker der åbenbart ytringsfrihed. Men hvis det ser ud til, at nazister kan råbe "Ausländer raus" uden problemer, og vores plade bliver forbudt, så er vi ikke kommet særlig langt." Han frygter, at albummet vil være forsvundet for altid fra pladebutikkerne fra i morgen af. Gruppen og deres pladeselskab Universal overvejer dog at udsende en censureret version.

Musiksiden laut.de gør opmærksom på, at den tyske gruppe Die Ärzte i 1987 fik hele tre album forbudt, "Debil", "Ab 18" og "Die Ärzte", hvilket næsten ruinerede bandet. Gruppen måtte heller ikke spille udvalgte sange fra albummene live og valgte derfor at fremføre dem i instrumentaludgaver og så lade deres fans synge teksterne. Om Rammstein har noget lignende i sinde, melder historien ikke noget om.

"Liebe Ist Für Alle Da" topper i øvrigt for tiden den tyske hitliste.

 

Tak til Alexander Hemstedt for hjælp med oversættelse

 

ANNONCE