Nyhed

Dem mistede vi i 2011

Tæt på årets afslutning mindes GAFFA nogle af de musikere som takkede af i det forløbne år

Tiden omkring et årsskifte er også anledningen til at se sig tilbage, og desuden højsæson for diverse årslister. Her samler GAFFA op på¨nogle af de musikere, som døde i 2011. Hvad enten det var i utide, som blot 27-årige Amy Winehouse, der døde af alkoholforgiftning i sommer. Eller af ganske naturlige årsager, som for eksempel den 97-årige bluespianist Pinetop Perkins, som døde i Austin i marts efter et langt liv, hvor han blandt andet spillede med Ike Turner, B.B. King og Sonny Boy Williamson og nåede - som den ældste nogensinde - at modtage en Grammy i 2010.

Sjette februar mistede vi den tidligere Thin Lizzy-guitarist Gary Moore, som siden opnåede massiv solosucces, ikke mindst med hittet "Still Got the Blues". Ved sin død var han på vej i studiet for at indspille et nyt, keltisk inspireret studiealbum. I stedet blev den 58-årige guitarist fundet død af et hjertetilfælde på sit hotelværelse i Spanien. Senere på året kunne sørgende fans glæde sig over dvd-udgivelsen "Live at Montreux 2010", som dokumenterer Moores sidste, filmede koncert nogensinde.

I foråret tog også Mike Starr, bassist i Alice in Chains, billetten. Hans stofmisbrug var velkendt, og i 2009 deltig han i musikkanalen VH1s realityprogram "Celebrity Rehab". Han døde 8. marts i Salt Lake City i en alder af blot 44 år. Ugen efter - den 15. marts - mistede hiphop-verdenen Nathaniel "Nate Dogg" D Hale, som i sin levetid blandt andet markerede sig med samarbejder med folk som Dr. Dre og Snoop Dogg.

Den 20. april takkede Gerard Smith, bassist med mere i TV On the Radio, af i en alder af blot 36. Det skete en måned efter at bandet havde meddelt, at Smith påbegyndte behandling for lungekræft. Fire dage senere tog kræften -  i dette tilfælde i brystet - Poly Styrene, frontfigur i punkbandet X-Ray Spex. Marian Joan Elliot Said, som hun egentlig hed, blev 53 år.

Også Gil Scott-Heron sagde farvel i 2011. Han døde i New York City den 27. maj i en alder af 62 år. 18. juni fik han selskab af 69-årige Clarence "Big Man" Clemons (billedet), essentielt medlem af Bruce Springsteens E Street Band gennem godt fyrre år. Han døde af følgevirkningerne efter et slagtilfælde i Pal Beach, Florida.

Måneden efter - 9. juli - måtte metalverdenen og vi andre sig farvel til Motörheads gamle guitarist Michael "Wurzel" Burston. Han døde i sit hjem, angiveligt mens han var ved at fortælle en vittighed og drikke en pint. Han blev 61 år. Senere på måneden døde Amy Winehouse, 27 år gammel, i sit hjem i London. Obduktionen viste senere, at det var en tårnhøj promille, som havde taget livet af den sjælfulde sangerinde.

22. august mistede vi Jerry Leiber, ene halvdel af sangskrivermakkerparret Leiber/Stoller, der gav os klassikere som "Jailhouse Rock" og mange flere. Han blev 78. Nøjagtig en måned senere døde reggaeveteranen Leonard Dillon på Jamaica. Han var frontfigur i bandet The Ethiopians, og tabte kampen mod både lunge- og prostatakræft.

3. november blev Cory Smoot, guitarist i det teatralske metalband Gwar, fundet død i gruppens tourbus. Hjerteproblemer tog livet af ham i en alder af 34 år. Det var også et svigtende hjerte som dræbte en anden guitarist den 4. december. Hubert Sumlin nåede dog at blive 80 år og spille med blandt andre Howling Wolf.

 

ANNONCE