Nyhed

Forsker punkterer Klub 27-myte

Det er rent tilfældigt, at adskillige rockstjerner er døde i en alder af 27, konkluderer australsk akademiker

Janis Joplin (billedet), Jimi Hendrix, Jim Morrisson, Brian Jones, Kurt Cobain og, senest, Amy Winehouse. Listen over markante navne fra populærmusikkens verden, som er checket ud i en alder af 27 er lang og har givet anledning til allehånde konspirationsteorier, spekulationer og til betegnelsen "Club 27". Men sammenfaldet er rent tilfældigt, siger statistiker Adrian Barnett fra Queensland University, Australien, som har gennemgået dødsårsagen for ialt 1046 musikere, som havde et nummer 1-hit på den officielle britiske albumliste mellem 1956 og 2007. Hans undersøgelse slår dog samtidig fast, at rock- og popmusikere har to-tre gange så stor risiko for at dø i utide end resten af den engelske befolkning. I en artikel i British Medical Journal skriver Barnett således:

 -"Myten om "Klub 27" tager udgangsdunkt i en antagelse om, at musikere har større sandsynlighed for at dø som 27-årige, mens vores resultater viser, at de har en generelt øget risiko gennem tyverne og trediverne. (...) Vi fandt noget bevis for en ophpbning af dødsfald i aldersgruppen tyve til fyrre i 70'erne og 80'erne. Dette mønster var navnligt slående, fordi der ikke var nogen dødsfald i den aldersgruppe i slutningen af 80'erne, trods det store antal musikere i risikozonen. (...) Denne forskel kan hænge sammen med bedre behandlingsmuligheder for heroin-overdoser, eller måske musikscenens ændring fra 70'ernes hårde rock til den popmusik, der dominerede i firserne".

Herfra skal vi nøjes med at hælde lidt vand på Barnetts mølle ved diskret at erindre om The Whos trommeslager Keith Moon, hans kollega John Bonham fra Led Zeppelin samt "Mama" Cass Elliot fra The Mamas & the Papas, som alle nåede at fejre deres 32 års fødselsdag, Nick Drake og Gram Parsons, som kun blev 26 og John Lennon som nåede at runde de 40. 

ANNONCE