Nyhed

Lou Reed mindes Vaclav Havel

Avantgarde-rockeren udsender følelsesladet farvel til sin gamle ven og store forbillede

I den forløbne uge har vi mistet en af det 20. århundredes store, politiske personligheder, idet Tjekkoslovakiets tidligere præsident Vaclav Havel er død. Og blandt de mange sørgende finder vi Lou Reed, som sidst i firserne fik lejlighed til at interviewe Havel, mens han endnu var dissident i det kommunistiske Tjekkoslovakiet - og iøvrigt også dramatiker og stor Velvet Underground-fan. Det blev et møde, der gjorde stort indtryk, og på sin hjemmeside giver Reed forbilledet følgende afskedssalut:
 
"Jeg er hinsides sorg ved tabet at min kære ven og inspirerende leder Havel. En mands mand. Leder, tænker, taler, skribent og så modig. Og sjov og stor. Det er et stort tab for denne verden og bestemt også for mig personligt. Jeg vil prøve at holde fast i hvert eneste ord og mentale billede af denne store, store mand, som var mere nødvendig end nogensinde i en verden fra forstanden. Jeg ville have elsket at opdatere ham angående Occupy (folkebevægelsen, som p.t. protesterer i amerikanske storbyer, og som Reed støtter, red.). Jeg beundrede ham mere end nogen anden. En sand helt i en depraveret verden".
 
Vaclav Havel, som døde den 18. december, blev 75 år. Tidligere på måneden indtog Reed i øvrigt scenen på New Yorks Beacon Theater sammen med den umiddelbart noget umage makker Cindy Lauper. Overskuddet gik til Laupers True Colours-fond, som kæmper imod diskrimination.
 

ANNONCE