Nyhed

MBO skærer ned – og får Ritto tilbage som direktør

Selskabet, der blandt andet ejer pladeselskaberne A:larm, Copenhagen og RecArt, skærer ned på aktiviteterne – og får Michael Ritto tilbage i direktørstolen

Det er ikke nogen nyhed, at krisen kradser i musikbranchen, og det mærker den dansk-nordiske underholdningsgigant MBO Group også. Organisationen, som blandt andet ejer en række danske pladeselskaber, herunder A:larm Music, Copenhagen Records og RecArt, og dermed repræsenterer kunstnere som Mew, Nephew, Big Fat Snake og mange, mange flere, skærer ind til benet og lukker blandt andet sit kontor i Aalborg.

Samtidig vender dets medstifter, Michael Ritto, tilbage til direktørstolen efter en tid som først direktør i Nordisk Film, siden investor og mentor i en række opstartsvirksomheder, samt som bestyrelsesmedlem i flere virksomheder.

MBO stod i 2010 for 33 procent af alt salg af danske musikudgivelser, men det faldende pladesalg har medført faldende indtægter for organisationen, og det vil man nu tage konsekvenserne af.


Michael Ritto udtaler i en pressemeddelelse:

– 2010 har været et dårligt år for os. Markedet har været i tilbagegang, men vi må også kigge indad. Vi har samlet set ikke gjort det godt nok, og vi skal tilpasse vores forretninger og setup yderligere, så vi får markant lavere omkostninger. Vi skal tilbage og koncentrere os om musikken efter, at vi i en årrække har haft et bredere aktivitetsfelt. Den går ikke længere, og derfor satser vi fremover på færre og stærkere projekter.

Som en del af denne omfokusering lukker MBO sit administrationskontor i Aalborg og koncentrerer i stedet alle aktiviteterne på kontoret i København. Lukningen vil have betydning for medarbejderne i Aalborg, der er varslet herom. Derudover er tabsgivende dele af forretningen allerede lukket ned, solgt fra eller, med MBO's ord, "godt på vej i turnaround". Dette inkluderer også MBO's nordiske selskaber, der begge har været tabsgivende i 2010.


Michael Ritto fortæller videre:

– Efter nogle meget hårde år i branchen havde vi forventet, at markedet i 2010 ville stabilisere sig i kraft af øget digital vækst. Denne udvikling udeblev dog, og markedet faldt i stedet med hele 13 %. Det har været en streg i regningen, og sammen med ekstraordinære afskrivninger i forbindelse med frasalget af to MBO-forretninger, der lå uden for musikken, må vi konstatere et negativt resultat på 38 mio. kr. ud af en omsætning på 200 mio. kr. for regnskabsåret 2010. Det er meget utilfredsstillende, og vi tager nu konsekvensen af det og vender tilbage til vores kerneforretning med musikselskaberne, siger Michael Ritto.

Per Dam stopper som direktør

MBO Group koncentrerer nu sin forretning omkring musikken og artistudvikling, hvilket betyder, at selskabet er blevet anderledes og mindre end før. Selskabet vil fremover satse på tæt integration mellem label og administrative funktioner, og det medfører samtidig, at selskabet lukker sit administrationskontor i Aalborg, hvor Per Dam har siddet som direktør for MBO Group. Han stopper som direktør ved udgangen af september måned, og ledelsen overtages af Michael Ritto i København.
 
– Michael og jeg har længe talt om de fremtidige, nødvendige skridt for MBO Group, og vi er helt enige. Selskabet er ikke længere en koncern med forskellige forretningsområder, hvor der i samme grad er behov for en tungere central ledelse og administration. MBO er nu en mindre forretning med fokus på artistudvikling, og Michael er på det område langt tættere på vores partnere i selskaberne. Min erfaring og baggrund er mere på det kommercielle område. Da jeg samtidig af personlige årsager pt. ikke er interesseret i at flytte til København, har det slet ikke været et emne for os at diskutere, om det skulle være Michael eller jeg, der skulle varetage den fremtidige ledelse, siger Per Dam i en pressemeddelelse.


Michael Ritto ser lyst på fremtiden:

– Vi vil fortsat satse på og investere i talentarbejdet og artistudvikling, som er en vigtig del af vores DNA. Vi vil stadig være den aktive spiller, der kæmper for dansk musik. Med vores nye og mere snævre fokus samt væksten i digitale services, hvor vi opruster, ser det fornuftigt ud, og jeg forventer et positivt resultat i 2011, siger Michael Ritto.

Fokus på musikken


GAFFA har ringet til Michael Ritto for at få en uddybende kommentar til MBO's nye struktur.

Hvor mange medarbejdere har I i Aalborg, og hvor mange er sagt op?

– Nedlukningen af Aalborg-kontoret berører cirka 15 stillinger, og lige nu overvejer de berørte, om de vil flytte med til København. Når vi er igennem omstruktureringerne, vil vi være cirka 45 medarbejdere i MBO mod omkring 80 i 2010.


– I det hele taget vil vi fokusere mere på musik og mindre på film, dvd'er, børnemusik og discount-cd'er, som er nogle af de områder, vi tidligere har beskæftiget os med, men som vi nu har solgt fra til blandt andet Nordisk Film, eller har lukket. Pladeselskabet My Way Music er således lukket, ligesom selskabet CMC lukkede for to år siden.

Hvorfor har du valgt at vende tilbage til rollen som direktør?

– Jeg har jo hele tiden været her som medlem af ledelsen, men jeg har været lidt ude på sidelinjen, og jeg ville gerne være lidt tættere på den daglige arbejdsgang. Jeg har savnet energien i det daglige pladeselskabsarbejde. Jo længere man er væk fra driften, jo mindre mærker man energien.


Hvad tænker du mere specifikt på, når du taler om jeres digitale oprustning?

– Først og fremmest på Copenhagen Records' nye musikkanal, Copenhagen Beta, som vi forventer os meget af. Det er et forsøg på at lave en kanal med masser af visninger som eksempelvis YouTube, men hvor man så kan koble det sammen med noget, man kan sælge. Vi vil også meget gerne have et samarbejde op at køre med streamningtjenester som eksempelvis Spotify.

GAFFA har også ringet til Per Dam for at få hans kommentar til MBO's nye struktur, og hvad han har tænkt sig at lave, når hans tid på MBO er forbi.


– Jeg overvejer forskellige muligheder, og jeg er optimistisk af natur, så jeg ser lyst på fremtiden. Lige nu er mit fokus på at gennemføre ændringerne i MBO sammen med Michael. Vi er helt enige om, at det er de rigtige beslutninger og tiltag, og vi har stadig et fortrinligt samarbejde.

Vil du fortsætte i musik- og underholdningsbranchen?

– Det kan jeg ikke sige noget om endnu.


Michael Rittos karriere startede for snart 40 år siden, da han var 15 år og blev bydreng på et pladeselskab. Siden da har han været med til at stifte Medley Records, som siden blev solgt til EMI. Her var Michael Ritto først dansk chef og senere Nordisk EMI-chef. Michael Ritto var medstifter af MBO Group i 2004. Michael Ritto var administrerende direktør i Nordisk Film fra 2006 til og med 2008, hvorefter han har fungeret som investor og mentor i egne projekter sideløbende med sin fortsatte involvering i MBO's ledelse.

 

ANNONCE