Nyhed

Femi og Seun Kuti til Roskilde

Afrobeat-legenden Fela Kutis to sønner står på samme scene for første gang

Det er blevet onsdag, og på denne tid af året betyder det offentliggørelse af navne til årets Roskilde Festival. Dagens afsløring gælder intet mindre end en verdenspremiere. For første gang nogensinde står den afdøde nigerianske afrobeat-legende Fela Kutis (1938-1997) to sønner, Femi og Seun Kuti, på samme scene.

Roskilde Festival kalder dobbeltshowet "Just Like That", opkaldt efter en sang af Fela. Både Femi og Seun Kuti har tidligere besøgt Roskilde hver for sig og viderefører begge deres fars musikalske arv, men de har som nævnt aldrig optrådt sammen tidligere.

Femi Kuti & Positive Force (billedet) huskes i Roskilde-sammenhæng især for deres dybfølte koncert på Orange Scene dagen efter dødsulykken i 2000. Gruppen har dog besøgt festivalen flere gange siden begyndelsen af 90'erne. Femi begyndte som musiker i faderens band tilbage i 80'erne. I dag spiller han med sit eget 14 mand store orkester. Her kombinerer han kantede rytmer med Miles/Gillespie-inspirerede blæsere og forførende dansere. GAFFAs anmelder Torben Holleufer anmeldte gruppen sidste år i Malmö, hvor han tildelte dem de maksimale seks stjerner.

Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80 besøgte sidst Roskilde i 2007, hvor de væltede Cosmopol-scenen med en forrygende fest, som GAFFAs anmelder Torben Holleufer også tildelte de maksimale seks stjerner. Seun er den yngste af Kuti-sønnerne og spiller med sin fars legendariske gamle band. Faderens blanding af funk, inciterende blæsere, musikalsk glæde og politisk vrede fortsætter, men Seun Kuti er også dybt inspireret af nutidens musikscene.

Som deres far er Femi og Seun sangere, ligesom Femi spiller flere instrumenter, ikke mindst saxofon, og det er også Seuns instrument.

Sangeren og multiinstrumentalisten Fela Kuti er kendt som pioneren inden for den såkaldte afrobeat, en blanding af jazz, funk og traditionel afrikansk musik, kendetegnet ved komplekse rytmer og chantede vokaler. Afrobeaten blev populær i 1970'erne og har blandt andet inspireret vestlige navne som Talking Heads, Brian Eno, Paul Simon og senest unge grupper som Foals og Vampire Weekend.

Fela Kutis gamle trommeslager Tony Allen, der også har spillet med Damon Albarn i The Good, The Bad & The Queen, kunne i øvrigt opleves på Roskilde Festival 2009.

Roskilde Festival finder sted fra den 30. juni-3. juli med Warm-up fra den 26.-29. juni, og billetsalget er i gang via GAFFA Live.

ANNONCE