Nyhed

Klichés samlede værker genudgives

Gruppens to album samt to sange fra opsamlingen "Pære Punk" er remastereret og genudgives på én cd

Århus-gruppen Kliché nåede i sin tid kun at udgive beskedne to album og var blot aktive i fem år, fra 1978-1983, men formåede i den tid at skrive sig ind i den danske rockhistorie med meget store bogstaver – i en sådan grad, at gruppens debutalbum "Supertanker" fra 1980 er blevet optaget i såvel Kulturministeriets officielle kanon fra 2006 som GAFFAs knap så officielle Kulturkanon (udgivet i bogform) fra samme år.

Nu bliver Klichés samlede udgivelser, det vil sige de to album "Supertanker" (1980) og "Okay Okay Boys" (1982) samt Klichés to numre på den legendariske punkopsamling "Pære Punk" fra 1979, samlet i remastereret form og udgivet på én cd under den oplagte titel "De Samlede Klichéer". Cd'en er på gaden 28. marts, i øvrigt samme dag som Sort Sol sender deres 11-dobbelte bokssæt "Sort Sol" på gaden, så man må sige, at dansk punk og postpunks guldalder får en markant renæssance dén dag.

Kliché blandede punk, pop, rock og elektronisk musik, kortfattede, slagordsagtige tekster – blandt andet hentet fra formand Maos lille røde – og et visuelt gennemført udtryk som ingen andre på den danske scene, med inspiration fra navne som Kraftwerk, Roxy Music og David Bowie. De var selv stor inspirationskilde for TV-2, hvis Steffen Brandt endda var keyboardspiller i Kliché i en kort periode, og for en lang række andre danske grupper helt op til i dag, hvor elektrorocknavne som Nephew, Veto og Sterling åbent erkender påvirkningen. Kliché har endda lavet et nummer med titlen "Igen Og Igen", hvis titel-lighed med Nephews "Igen & Igen &" dog er et tilfælde ifølge sidstnævnte.
 
De primære medlemmer i Kliché var sanger og guitarist Lars Hug (som dengang godt måtte hedde Hug), keyboardspiller Jens Valo, bassist Johnny Voss og trommeslager Anders Brill. I 1980 blev Jens Valo erstattet af først Steffen Brandt, siden Nils Torp, og i 1981 blev den senere Love Shop-guitarist, nu afdøde Hilmer Hassig tilknyttet bandet.
 
I 1983 gik Kliché på pause på ubestemt tid, og i 1984 debuterede Lars Hug med albummet "City Slang", der blev en pæn succes. Det store gennembrud kom i 1987 med albummet "Kysser Himlen Farvel", og resten er dansk pop- og rockhistorie, som for tiden blandt andet kan opleves i TV2-programmet "Toppen Af Poppen".


I 1984 udgav det resterende Kliché (uden Hilmer Hassig) under navnet Voss/Torp/Brill albummet "Dobbelt Plus", som ikke blev den store kommercielle succes. Voss og Torp fortsatte samarbejdet, blandt andet på albummet "Den Store Lysfest" i 1987 med vokaler af Steffen Brandt, Nanna og Peter Belli, og siden som sangskrivere i Souvenirs, hvor Nils Torp desuden agerer guitarist.

Jens Valo blev i 90'erne under navnet Jens Danielsen medlem af gruppen Grind, som siden udviklede sig til Amstrong.

Anders Brill uddannede sig til journalist og arbejdede i en årrække som redaktionssekretær på Jyske Vestkysten. Desværre døde han af kræft i 2009, 62 år gammel.


Alle sange på "De Samlede Klichéer" er remasteret fra de originale masterbånd i slutningen af 2010, og albummet indeholder også alle originale tekster samt et essay af eks-punker, skribent og langtidsfan Klaus Lynggaard.
 
 
 

ANNONCE