Nyhed

Chuck Berry fylder 85

Rock'n'roll-legenden, der tog kunstnernavnet Chuck Berry for ikke at vanære sin far med sine udskejelser på guitaren, fylder 85 år i dag.

Den amerikanske guitarist, sanger, sangerskriver og rock'n'roll-pioner Charles Edward Anderson "Chuck" Berry blev født i Saint Louis i Missouri den 18. oktober 1926 og fylder i dag 85 år. Den levende legende kan i dag se tilbage på et liv, hvor rock'n'roll på godt og ondt blev hans skæbne, for som han citerer sig selv for på sin hjemmeside:

"Rock's so good to me. Rock is my child and my grandfather."

Chuck Berry kom frem i 1950'erne, hvor han i 1952 stødte til husorkestret på Cosmopolitan Club i St. Louis, der hurtigt blev populær ved at spille en blanding af rhythm'n'blues, country- og hillbilly-numre. Samtidig formede Chuck Berry også sin egen gruppe Chuck Berry Combo, der spillede på den rivaliserende Crank Club. Ifølge Encyclopedia Of Popular Music ændrede Chuck Berry i den sammenhæng sit navn for ikke at gøre sin far til skamme med sine verdslige udskejelser.

I 1955 mødte Chuck Berry på en tur til Chicago Muddy Waters, der henviste ham til Chess Records. En indspilning af det gamle countrynummer "Ida May" gav Chuck Berry en pladekontrakt, og nummeret blev med udgivelsen omdøbt til "Maybellene", der altså blev Chuck Berry første single. Maybellene solgte over en million kopier og strøg til tops på Billboards rhythm'n'blues-hitliste.

Chuck Berrys succes var derfra slået fast, og med "Roll Over Beethoven" fra 1956, "Rock And Roll Music" fra 1957 og "Johnny B. Goode" fra 1958 blev Chuck Berry indbegrebet af rock'n'roll.

Både The Beatles og Rolling Stones har vedkendt sig arven fra Chuck Berry og John Lenon tilmed udtalt, at hvis man prøvede at give rock'n'roll et andet navn, så havde det måske været Chuck Berry.

Et andet sjovt citat, der vidner om Chuck Berrys status som rockens godfather, er et af Jerry Lee Lewis:

"(Min mor) sagde, du og Elvis, I er temmelig gode, men I er ikke Chuck Berry."

Chuck Berry har på trods af sin store succes dog haft sine problemer gennem livet med at holde sig på dydens smalle sti. Han er blevet dømt for væbnet røveri, før han blev kendt, kun med nød og næppe sluppet for at blive dømt for sex med en mindreårig og dømt for skatteunddragelse.

Chuck Berry bliver kaldt rockens gudfar, og selvom han har udgivet mange plader siden starten af sin karriere og har haft hits som for eksempel "You Never Can Tell" fra 1964, så er det hans arv fra 1950'erne med udødelige klassikere som "Maybellene", "Roll Over Beethoven" og Johnny B. Goode", han altid vil blive hyldet og husket for, og som han stadig spiller den dag i dag.

GAFFA ønsker Chuck Berry tillykke.

Se "Johnny B. Goode" i en liveudgave, hvor man får et tydeligt indblik i Chuck Berrys showmanship:

ANNONCE