Nyhed

Wafande og Jooks laver sang til Operation Dagsværk

GAFFA var med, da reggae-rapperen og hiphopperen i weekenden skød musikvideoen til deres fælles støttesang "Sort Nat, Sort Dag"

Listen af kunstnere, som frivilligt har stillet med et støtte-nummer til Operation Dagsværks årlige aktion er efterhånden lang. Siden det godgørende projekt for gymnasie-elever startede i 1984, har musikken spillet en vigtig rolle til at skabe opmærksomhed. De seneste år har der sågar været lavet musikvideoer til Operation Dagsværk-numrene med artister som Per Vers – "Badunk Gadunk" (Niger 2008), Bikstok Røgsystem – "Hatirare" (Zimbabwe 2009) og WhoMadeWho – "Left Hand Of The Boxer" (Burma 2010).

I år det er aktuelle Wafande, som sammen med Jooks leverer nummeret "Sort Nat, Sort Dag" produceret af Jooks' producer Atilla. GAFFA besøger dem under optagelserne til musikvideoen, der lanceres på nettet i starten af oktober.

Kampagneleder Mia Beyer fortæller, at Operation Dagsværk er gymnasie-elevernes egen organisation, hvor de hjælper andre unge rundt om i verden med at få en uddannelse og samtidig kaster lys på et aktuelt problem. I år går støtten til original-befolkningen i Amazonas-junglen i Peru, der lider under olieindustriens forurening af deres naturlige ressourcer.

Mia Beyer: – Musikvideo er en kreativ og anderledes måde at fange målgruppen gymnasieelevernes opmærksomhed på. Det er også en god måde at få det ud i medierne på. Vi havde flere kunstnere oppe at vende, men ville gerne arbejde med både Wafande og Jooks og fandt på at spørge dem, om de ville lave noget sammen. De har begge holdninger til, hvordan samfundet fungerer og hænger sammen.

Jooks og Wafande mødte faktisk hinanden gennem dette projekt, fortæller de.

Wafande: – Det er jo ikke det store for os at stille op til dette, og vi er begge klar, når det er en god sag som denne.

Jooks: – Jeg har selv været ude at knokle for Operations Dagsværk i sin tid, og det her er jo det samme, vi opfordrer de unge til, nemlig at ofre en enkelt arbejdsdag for en god sag. Vi har ikke lavet noget sammen før, men vi hookede op, og så gik der en time, og så havde vi grundskitsen og omkvædet locked down.

Wafande: – Vi skrev det sammen i studiet, men jeg er kun med på hooket. Jooks har lavet versene, men tonerne, melodien og hele grundproduktionen har vi lavet sammen.

Skal også kunne fungere på egen hånd

Til musikvideo-lejligheden har Wafande fundet på at tage en linse på det ene øje.

Wafande: – Det er et darkness tema, ik'? Det er dystert. Det er tønder, der buldrer. Det er øjet, der siger … BOMBA.

Jooks: – Idéen med nummeret er, at det skal kunne fungere i en større sammenhæng også uden for Operation Dagsværk. Det beskriver tendensen i et samfund, hvor man ikke ønsker at hjælpe nogen. Man kan jo bare kigge sig omkring og se, at samfundet er noget lort, selv om vi har alle muligheder for at skabe et bedre samfund. Det er det, sangen handler om. Vi valgte ikke kun at fokusere på et konkret støtte-område. På den måde kan vi forhåbentlig rykke ved noget større.

Wafande: – Det er mere metaforisk. Jeg har jo lavet masser af musik, før jeg blev "Gi Mig Et Smil-dude", og det er lidt nemmere at være dyb og ægte, når musikken er dyster. Man kan jo aldrig være helt glad, hvis man ikke engang imellem er ked af det, vel?

ANNONCE