Nyhed

De Konservative taber ophavsretssag

Partiet skal betale en erstatning på 50.000 kroner for ulovlig brug af Nannas Afrika-sang

Komponistforeningen DJBFA hev i 2011 Det Konservative Folkeparti (C) i retten for at overtræde dansk ophavsret ved at bruge støttesangen "Afrika" uden tilladelse. Sangen var skrevet af Nanna Lüders, og nu er der faldet dom i sagen til hendes fordel. Det skriver DJBFA, som er landets største interesseorganisation af danske komponister inden for rytmisk musik på sin hjemmeside.

Det Konservative Folkeparti omskrev i 2010 Nannas Afrika-sang, og optrådte med den tilført en ny tekst ved partiets landsmøde. Retten har afgjort, at partiet skal betale 50.000 kroner for ulovlig brug af sangen. Der blev i retten især lagt vægt på, at der var tale om et offentligt arrangement, da sangen blev opført ved en landsmødefest, hvor der blev lavet journalistiske indslag, og sangen blev lagt ud på internettet.

Ud over erstatningen skal Det Konservative Folkeparti betale omkring 30.000 i sagsomkostninger til DJFBA og en regning til deres egen advokat.


"Det er vigtigt at få slået fast, at man ikke sådan kan ændre i et musikalsk værk uden at have spurgt kunstneren. Men denne afgørelse har ekstra værdi, fordi den vil få stor betydning for kommende sager," udtaler Susi Hyldgaard, formand i DJBFA, og fortsætter:

"Selvom loven er tydelig og ikke til at misforstå, så virker det som om, at der desværre er folk, der tænker, at "går den, så går den". Dermed udvandes loven. Nu har vi heldigvis to meget tydelige tilkendegivelser inden for et enkelt år. Så denne afgørelse styrker hele ophavsretsloven," siger Susi Hyldgaard.

Partiet Venstre blev også dømt i år i forbindelse med ulovlig brug af musik, hvor partiet blev pålagt at betale 100.000 kroner for at bruge sangen "Sunshine Reggae".


Susi Hyldgaard finder det uforståeligt, at politiske partier bryder lovgivningen, når ophavsretten skal sikre, at kunstnere ikke udnyttes.

ANNONCE