Nyhed

Dory Previn er død

Den Oscarnominerede sangskriver blev 86 år

Sangerinden og sangskriveren Dory Previn døde tirsdag den 14. februar i sit hjem i Southfield, Massachusetts i USA, 86 år gammel. De skriver flere internationale nyhedsmedier. Selvom Previn var nomineret til en Oscar tre gange for sine sangskrivningstalenter, var hun bedre kendt for sine ballader, som talte til sårede sjæle verden over.  

Som en talentfuld sangskriver fik hun vendt sin traumatiske barndom og senere mentale lidelse til en form for bekendelsessange, som fandt ind til hjertet af medfølelse og sympatisk lytten, samt hjalp hende selv med at hele. I sangen "Beware Of Young Girls" udtrykte hun sin vrede over at blive forladt af sin mand, sangskriveren Andre Previn for skuespilleren Mia Farrow. Efter skilsmissen brød Previn sammen og måtte indlægges i flere måneder. Hun fortalte siden om situationen, at hun blev nødt til at skrive for at finde en form for orden i sit kaos.

Da hun var indlagt skrev hun åbent om sin fars misbrug og hvordan det var at have et nervøst sammenbrud. Sangene blev udgivet i 70'erne og modtog stor ros fra The Times, som blandt andet skrev at "den utrolig afslørende samling sange har bragt hende ud fra skyggerne, hendes mands skygge såvel som skyggerne i hendes sind".

Presset ind i musikken

Dorothy Veronica Langan blev født i 1925 i New Jersey, hvor hun voksede op i Woodbridge. Hendes far, Michael, var en frustreret musik, der ikke selv kunne opnå succes. Det førte til at Previn blev presset til at tage undervisning i dans og musik. Previn flyttede hjemmefra som teenager, hvor hun forsørgede sig selv ved at spille små koncerter i klubber og ved reklamer. Hun blev opdaget af Arthur Freed, produceren for MGMs filmmusicaler som "Singin' In The Rain".

Hos MGM mødte hun sin kommende mand, Andre Previn. De begyndte at arbejde sammen i løbet af 1960'erne, hvor de sammen modtog Oscarnomineringer for "Faraway Part Of Town" sunget af Judy Garland i filmen "Pepe", og for "Second Chance" fra "Two For The Seesaw". Dory Previn modtog sin tredje Oscarnominering for "Come Saturday Morning", som hun skrev sammen med Fred Karlin for filmen "The Sterile Cuckoo" medvirkende Liza Minnelli.

Jarvis Cockers forbillede

I 1984 blev Previn gift med skuespilleren Joby Baker, som stod ved hendes side, da hun begyndte at få adskillige slagtilfælde, som påvirkede hendes syn. Til trods for sygdom arbejdede hun dog frem til sin død.

Jarvis Cocker, sanger, sangskriver og frontmand for Pulp, blev tidligt en stor fan af Previn. Han havde hørt sangen "Lady With The Braid" i radioen, og blev efter eget udsagn tryllebundet af hendes lyd. "Jeg husker tydeligt førte gang, hvor jeg hørte sangen. Jeg var lige flyttet til London… jeg forsøgte at hænge en gardinstang op. Jeg hørte radio og det var et af de øjeblikke, hvor man er nødt til at stoppe med alt man har gang i, og give det sin fulde opmærksomhed", sagde Cocker til The Sunday Times i 2008.

Hør den Oscarnominerede sang "Faraway Part Of Town" sunget af Judy Garland her.

 

ANNONCE