Nyhed

Vessel klar med debutalbummet

Halvdelen af Murder, Anders Mathiasen, er klar med et sprogligt orienteret soloprojekt

Anders Mathiasen er kendt fra den prominente danske folk-duo Murder, men han har udnyttet et pusterum i projektet til at kaste sig over en udgivelse under navnet Vessel. Det er den første soloudgivelse fra Mathiasen, der ellers normalt deler sangskrivningen med Jacob Bellens i Murder, men følte en trang til at få noget af det knap så Murder-egnede materiale på en plade.

– Man laver jo noget hele tiden, fordi man ikke kan lade være, og pludselig står man med noget, som man har behov for at få ud, for at få det lavet færdigt og fulgt til dørs.

– Pladen er i en vis forstand et koncept, hvor alle sangene har et eller andet tematisk tilfælles – på lyriksiden. Den idé har jeg ville udføre i lang tid. Det har været et meget navlepillende projekt, og den måde tingene har foregået på har været meget skulpturagtigt. Derfor har Vessel været nødt til at være et soloprojekt, for der har ikke rigtig været plads til andre, fortæller Vessel-hovedmanden til GAFFA.


Udgivelsen bærer navnet Enlettered Species, er netop udkommet, og som navnet antyder, er en stor del af temaet på albummet at udforske det sproglige aspekt i musikken.

– Med Vessel prøver jeg nogle andre ting af, som jeg synes har at gøre med forestillingen om sangskrivningen og den kommunikationsform, som en sang er. Det er en hævdvunden tradition, som man kan nogle ting indenfor, og hvor der er nogle andre ting, man ikke kan. At bruge den form som afsæt. Det er en begrænsning. Det er ligesom, hvis man bruger en sonet-form, hvis man skriver digte. Det er en slags maskine, som kan producere et eller andet, fordi man har den faste struktur. Det skulle gerne virke konstruktivt og befordrende, de begrænsninger man sætter op.

– Jeg forsøger at få nogle ting ind i den her sangskrivningsform, som man kun finder i modernistisk lyrik – skriftbevidsthed og den slags ting. Normalt så betjener den her type sangskrivning sig af nogle meget få elementer, og det kan en helt masse, men det handler ofte om de samme fire-fem ting. Det synes jeg godt, at man kan tilføje lidt mere på, lege med, og bevidstgøre lytteren om det niveau. At vi godt ved, at vi bruger sprog, og at sprog ikke er uproblematisk.


 

Læs GAFFAs femstjernede anmeldelse af "Enlettered Species" i GAFFAs anmeldelsessektion.

ANNONCE