Nyhed

Feist: Jeg spiller ikke "1234"

Den canadiske sangerinde og sangskriver spiller ikke sit største hit, når hun indtager København i aften

I aften spiller canadiske Feist en udsolgt koncert i Falconer Salen i København efter at have spillet i Oslo, hvor GAFFA Norge gav fem stjerner. GAFFA fangede hende i hjemmet i Toronto på en af hendes få hjemmedage for at høre lidt om, hvad vi kan forvente os.

Hvordan er turnéen gået?

– Den er gået meget godt. Jeg har været i gang siden september.


Hvad kan vi forvente os af koncerten?

– Det ved jeg faktisk ikke, det er ærlig talt lidt svært for mig at vurdere. Men jeg har et godt band med, og et fantastisk lille kor med tre sangerinder, og de er alle gode til at skubbe mig ud af min tryghedszone, og det kan jeg godt lide.

Hvad er lineuppet – der er jo mange strygere og blæsere på dit seneste album, "Metals"?


– Ja, men dem har vi desværre ikke kunnet tage med, bortset fra til nogle få udvalgte shows. Men der er et kor med tre sangerinder, og til daglig har de i øvrigt bandet Mountain Man. Derudver er der en tangentspiller, en trommeslager, mig, der spiller på guitar, og så Charles Spearin, der spiller cirka 17 forskellige instrumenter. Blandt andet trompet, bas og guitar, og så har han udviklet en måde at spille på to violiner på én gang. I øvrigt spiller min gode ven Eirik (Glambæk Bøe, red.) fra Kings of Convenience opvarmning solo, og det gør han ellers sjældent.

Jeg kan se på dine sætlister, at du ikke spiller "1234", som jo ellers er dit største hit. Hvorfor ikke?

– Jeg behøver jo ikke at spille alle mine sange, og når jeg giver koncerter, tillader jeg mig at være selvisk og kun spille de sange, jeg føler noget for. "1234" har talt lidt meget på mine vegne de sidste par år, og jeg synes ikke, den nødvendigvis er den sang, der bedst definerer mit musikalske udtryk, så nu giver jeg den en pause. Men det kan da godt være, jeg begynder at spille den igen på et tidspunkt. Men på denne turné har jeg spillet 100 koncerter, og der er ikke en eneste, der har råbt på "1234", og det tager jeg som en stor kompliment.


Turbussen skal virke hjemlig

Hvad gør du, lige inden du går på scenen?

– Jeg har faktisk ingen ritualer, i hvert fald ikke noget, der kan ses udefra. Det er ikke noget med 20 armbøjninger eller noget i den stil (griner, red.) Men jeg gennemgår nogle ting inde i mit hoved.


Hvad står der på din forplejningsliste?

– Jeg har ingen særlige ønsker ud over almindelige ting som te og frugt og mad, men det er vigtigt, når man er så meget på turné, som jeg er, at få turnébussen til at virke hjemlig.

Er der noget, du altid har med i turbussen?


– Gode sko, en god sweater, solbriller og nogle gode bøger.

Hvad hører du i turbussen?

– Jeg hører faktisk ikke ret meget musik, selvom der af og til er nogen fra bandet, der sætter noget på. Men jeg vil lige så gerne læse en god bog eller se en tv-serie. Jeg har lige læst Jules Vernes "Jorden rundt i 80 dage". Jeg så den i en lufthavn i Toronto og købte den straks, fordi jeg var på vej til at rejse jorden rundt på 60 dage, fra vest til øst, og så måtte jeg jo læse den (griner, red.). Lige nu er jeg ved at læse "Life on the Golden Horn" af Mary Wortley Montagu, erindringer skrevet af en engelsk kvinde, der rejste fra vesten til Tyrkiet i det 18. århundrede. Det er en af de første rejsebeskrivelser, en vestlig kvinde har skrevet fra Orienten. Det er en fantastisk bog.


Hvad laver du mellem koncerterne, når du er på tour?

– Når jeg er i Europa, prøver jeg altid at finde de historiske huse i byerne, for vi har jo ikke sådan en lang historie i Amerika. Hvor meget jeg når at se, afhænger dog lidt af, hvor meget energi jeg har.

Skal mødes med Martin de Thurah


Har du planer om at lave noget særligt, når du er i København?

– Nej, ikke ud over, at jeg skal mødes med videoinstruktøren Martin de Thurah, som er min gode ven, og som har lavet min seneste musikvideo, til sangen "The Bad In Each Other". Ham plejer jeg at mødes med, hver gang jeg er i København. Han er en virkelig god instruktør og laver nogle spektakulære, flotte og anderledes videoer.

Der er mange musikere, der gerne vil besøge Christiania, når de er i København...


– Ja, det er også et meget hyggeligt sted at gå rundt, men det er nu ikke lige et sted, der betyder så meget for mig.

Der er noget med, at du snart udgiver en single sammen med Mastodon til Record Store Day (en dag, som markerer uafhængige pladebutikker, i år 21. april, red.). Hvordan er det kommet i stand?

– Vi mødtes til Jools Hollands tv-show i England og faldt i snak, efter at de roste mit guitarspil. Det var min idé og noget, vi snakkede løst om, men så kom vi fra det igen. Et par uger senere så jeg så et interview med dem på MTV, hvor de fortalte, at det skulle finde sted, og så måtte vi jo gøre noget ved det. Jeg fortolker deres "Black Tongue", og de har indspillet min "A Commotion". Det er lidt som et musikalsk feltarbejde at skulle indspille en sang, der ligger så langt væk fra det, man selv laver. Det krævede lidt arbejde for mig at finde en sang, der passede. Vi har i øvrigt ikke mødtes siden til Jools Holland-showet, men det håber jeg da, vi får lejlighed til snart.


Se Martin de Thurahs video til "The Bad In Each Other":

 


ANNONCE