Hvis udviklingen fortsætter, vil Kodas indtægter fra streamingtjenester blive 2,5 gange større i 2012
Sangskriverforeningen Koda, der sørger for komponisters og sangskriveres ophavsrettigheder, mener, at der takket være streaming er håb for det danske musikmarked, som det ellers er gået ned ad bakke for siden slutningen af 1990'erne.
Koda har for første gang opgjort, hvad de modtager af indtægter fra streamingtjenester som Spotify og WiMP, og hvis udviklingen fortsætter, så vil indtægterne blive 2,5 gange større i 2012, end de har været i 2011. "Bunden blev nået i 2011. Nu begynder det at gå op igen. Får vi samme udvikling som i Norge og Sverige, kommer streaming til at få stor indflydelse på omsætningen", fortæller Kodas direktør Anders Lassen til Politiken. I Sverige er det samlede musikmarked steget med 30 procent i det første halvår af 2012, og streaming udgør her 57 procent af omsætningen. Salget i Norge er i samme periode steget med 21 procent, og streaming udgør 46 procent af omsætningen.
Koda får omkring 12 procent af omsætningen, når der bliver streamet musik i Danmark. Sidste år betalte streamingtjenesterne ifølge Politiken seks millioner kroner til Koda. I år er forbruget af streamet musik dog steget så voldsomt, at Koda forventer at få 15 millioner kroner ind, svarende til en vækst på 154 procent.
Mange sangskrivere mener dog stadig, at de bliver betalt for dårligt, når deres musik streames, men ifølge Anders Lassen skal streaming ikke sammenlignes med albumsalg og siger: "Musikerne skal være tålmodige og forstå, at hvis man er blevet streamet 25.000 gange, så svarer det til, at 25.000 har hørt dig en gang i radioen. Og musikerne får højere betaling ved at blive streamet 25.000 gange end ved at blive spillet i radioen for 25.000 lyttere", siger han til Politiken.
Direktøren på Copenhagen Records, Jakob Sørensen tilslutter sig, at musikerne skal være tålmodige, og at den store forskel på cd'en og streaming er, at folk kun køber cd'erne én gang. Derimod bliver musikerne ved med at tjene penge på streaming, så længe folk hører deres musik.
"Vi skal favne en ny kultur – og vi har faktisk ikke noget valg, for alternativet er, at folk henter musik gratis via pirattjenester, hvor musikerne ikke får en krone," udtaler Jakob Sørensen til Politiken og fortsætter: "Streaming kommer til at eksplodere de kommende år. Vi gik og frygtede, at vi måtte lukke og slukke branchen, men nu er der lys for enden af tunnelen. Det er fantastisk. Og så er det en virkelig god fornemmelse at kunne give publikum det, de vil have."