Nyhed

Smukfest-talsmand: Alle kan ikke være oppe foran

Poul Martin Bonde lover at lytte til kritikken af blandt andet den tætpakkede Prince-koncert

Danmarks Smukkeste Festival 2013 er overstået, og her dagen derpå har vi fanget talsmand Poul Martin Bonde for at høre, hvordan han selv synes, festivalen med hovednavne som Prince, Avicii og Kings of Leon (billedet) er gået.

– Jeg synes, den på mange måder er gået rigtig godt. Vi fik udsolgt af partoutbilletter for to måneder siden og havde udsolgt af endagsbilletter alle dage undtagen søndag. Det vil sige, at vi har været cirka 32-34.000 betalende gæster i bøgeskoven hver aften, forduden cirka 12.000 frivillige og cirka 8000 pressefolk og andre inviterede, siger Poul Martin Bonde og fortsætter:

– Vi regner også med at få omsætningsrekord igen i år, uden at jeg dog har nogle konkrete tal endnu. Om det så også betyder, at vi får overskud, ved jeg ikke, men det forventer jeg da, selvom vi også har øget musikbudgettet markant, fra 27-28 til 37 millioner. Jeg synes også, at de ændringer af festivalpladsen, vi begyndte på sidste år, er blevet fortsat godt i år, hvor vi blandt andet har udvidet området til højre for bøgescenerne, så vi har fået flere publikumspladser dér, og to storskærme. Til gengæld har vi så rykket medhjælperområdet ned i Sherwood ved vores nye hovedindgang.

– Jeg synes også, at musikken var god. Ikke mindst de mange unikke koncerter som for eksempel P3's 50 års jubilæumskoncert med Hej Matematik og Veto med en masse gæstesolister. Det var en opgave, som jeg synes, de løste fremragende. I det hele taget har der været mange eksklusive koncerter, hvor vi for eksempelvis havde L.O.C.'s eneste koncert i år og Mews og Agnes Obels eneste danske festivalkoncerter i år. Jeg synes også, de mange upcoming bands på Live Camp-scenen var god, og Kings of Leon gav en fremragende afslutningskoncert søndag aften.

I har dog også fået en del kritik, blandt andet af at pladsen i forbindelse med Prince-koncerten var så pakket, at mange ikke kunne hverken se eller høre noget.

– Den kritik vil vi da lytte til. Som sagt har vi faktisk udvidet festivalpladsen til højre for scenen, men vi har ikke fået kommunikeret det ordentligt ud, så folk fandt ikke derhen i tilstrækkeligt stort omfang, og det er noget, vi vil evaluere hårdt på. Men på en festival er det desværre sådan, at alle ikke kan være oppe foran, så der er altså nogle, der må se og høre koncerterne lidt på afstand. Man må bare komme i god tid og undersøge, hvordan pladsen er indrettet. Man kan ikke være alle steder på én gang.

Flere anmeldere har brugt ord som "kræmmermentalitet" og "grådige arrangører" i forbindelse med den tætpakkede Prince-koncert. Hvad siger du til den kritik?

– Det synes jeg ikke, man kan sige. Men problemet er lidt dobbelt, for vi er nødt til at have mange folk inde for at kunne betale hovednavnene, men vi er selvfølgelig også nødt til at give dem en god oplevelse, hvis vi vil have, at de vender tilbage. Så vi lytter meget nøje til kritikken.

Er det forøgede musikbudget primært gået til at tiltrække Prince?

– Det er gået til mange ting, blandt andet til de mange eksklusive koncerter, men det er da klart, at tre hovednavne som Prince, Avicii og Kings of Leon sammenlagt står for en stor del af budgettet.

Der skal være plads til at slå en skævert

En anden ting er, at I brugte det såkaldte Cashless-system, hvor man kunne betale ind på et armbånd og bruge det i boderne. Hvordan synes I, at det fungerede?

– Det gik fint. Faktisk er 25 procent af betalingerne foretaget med Cashless, og det synes vi selv er ret godt.

Men det var kun festivalens egne stande og ikke de frivillige foreninger, der kunne bruge det, og foreningerne kunne derfor potentielt set gå glip af en indtægt, fordi folk ikke kunne bruge deres armbånd dér.

– Det er rigtigt, og det er også noget, vi vil evaluere på. Men man kunne jo stadig bruge kontanter.

Hvad med MC Hammer-koncerten? Vores anmelder gav den én stjerne og var meget lidt imponeret. Var han værd at bruge penge på?

– Ja, jeg synes da, det var et utroligt underholdende show, selvom det måske ikke var en stor musikalsk oplevelse. Der skal også være plads til at slå en skævert, og vi skal tage nogle chancer og ikke være for forudsigelige.

 Ligesom sidste år havde I dj's til at lukke Bøgescenerne de fleste dage. Er det noget, der er blevet en fast tradition?

– Ikke nødvendigvis, men jeg synes, det var tre rigtig gode shows med Avicii, Den Sorte Skole og DJ Static, på hver deres måde.

I har igen i år samarbejdet med talentudviklingsprogrammet KarriereKanonen, og i år blev vinderne som noget nyt offentliggjort på Smukfest. Er det noget, I vil fortsætte med?

– Det skal vi også evaluere på, men det tror jeg umiddelbart. Vi har haft en rigtig godt samarbejde med KarriereKanonen, og det er jo ikke kun vinderne, der har fået noget ud af det, det har rigtig mange af de deltagende bands, der også er blevet eksponeret. Jeg glæder mig meget til at se vinderne på Smukfest 2014, noget, som var en del af deres præmie. Sidste års vindere har også udviklet sig meget på et år.

Læs hele GAFFAs dækning af Smukfest 2013 her.

 

ANNONCE