EuroSonics tredje dag bød på fine danske indslag
Fredag - sidste dag på EuroSonic Noorderslag 2013 for GAFFAs vedkommende - var stærkt repræsenteret af de danske artister, der i år har slået vejen forbi festivalen. Navne som Mø, Broken Twin, The Good The Bad, Nelson Can spillede fredag, mens GAFFA overværede koncerter af Indians og Lukas Graham.
Ud over scenekanten
Søren Løkke Juul og de to live-medkumpaner Jeppe og Emil Davidsen i Indians gav koncert i biografsalen på Forum Images. Koncerten var velbesøgt, og det var meget tydeligt, at der er sket meget med Juuls vokale udtryk, siden han har været på en omfattende soloturné i blandt andet USA og England.
Han er begyndte at komme virkelig godt ud over scenekanten med sin lyse klare stemme, der passer ganske formidabelt til det drømmende, svævende popunivers, han befinder sig i. Sitrende synths, klaverlyde, akustisk guitar og SPD-S trommer er rammen for det lydbillede, der indhyllede den hollandske biografsal.
I flere dele af koncerten spillede gruppen meget bag deres øjenlåg med et stort fokus på musikken, hvilket er dejligt, hvis man er indstillet på at lytte og koncentrere sig herpå. Men de kan måske også for nye lyttere virke relativt indadvendte – uden at det nødvendigvis skal opfattes negativt, og det skal siges, at Lykke Juul var god til at udtrykke sin begejstring for at spille på EuroSonic, og derfor også ganske hjemme på scenen. Den kommende 4AD-debutant spillede en vedkommende og god koncert, så længe GAFFA var til stede.
Funkpoppen til EU?
For omkring 30-35 minutter inde i koncerten måtte turen gå videre til Huize Maas, hvor en anden gruppe danskere skulle til at give deres koncert. Denne gang var det Lukas Graham, der stod på festivalprogrammet. En ret fuld sal havde mødt op for at checke de danske stjernefrø ud.
En næsten intim koncert med de fire herrer i Lukas Graham, der jo på dansk jord spiller fyldte sale i Falconer Salen og store festivaler. De fire gutter startede med sjæleren "Before the Morning Sun" før de for alvor begyndte at spille sig varme med hittet "Ordinary Things". Lukas Graham vandt generelt en positiv feedback fra publikum i salen, der virkede til at kende flere af de spillede numre. Gruppen nåede også til at lave et grime-indslag for fuld hammer, der viste, at der er en skabs-rapper gemt i forsanger Lukas Forchhammer.
Der blev spillet med stor energi og indpisken fra en tilstedeværende gruppe, der især på charme og attitude fik salen i svingninger. Det balladeprægede funkpop, der ofte bliver spillet med patos og indlevelse var nok lige, hvad nogle af de tilstedeværende branchefolk ledte efter, så mon ikke Forchhammer og co. er kommet et skridt længere i Europa med denne koncert.
BBC-darlings med fuldt hus
Den hypede duo AlunaGeorge (billedet) spillede kort efter på klubben Simplon, der var fuldstændig pakket. Grundet tiderne nået GAFFAs udsendte netop frem i tide, og måtte lytte til første del af koncerten fra køen udenfor, mens energien i salen tydeligvis voksede. BBC's udnævnelse af gruppen som en af 2013's kommende stjerner har ganske sikkert spredt ringe i vandet.
Efter at have opnået adgang, var undertegnede vidne til den smukke sangerinde Aluna Francis, der, med sin kompagnon George Reid, var bakket op af to medmusikanter – en bassist og en trommeslager. Det tilførte en god portion energi til de elektroniske og klubbede produktioner, der især henter lyde fra dubsteppens dybe afgrunde og faktisk også 90'er-poppens lydunivers. Tilsammen var det en energisk omgang, der kom ganske godt ud i rummet.
Til tider var det svært for alvor at fornemme den energi, der virkede til at foregå oppe foran ved scenen, men ikke desto mindre fremførte Aluna Francis numrene med talent, energi og sexappeal, og AlunaGeorge vil ganske sikkert hente mange lyttere med de sofistikerede elektroniske produktioner, der både talte til klubben og til nysgerrigheden, og den smukke vokal, når deres album udkommer til sommer.
Et sidste sats
Som aftenen gik på hæld så blev der foretaget et sats. Med de 293 koncerter fra onsdag til lørdag, var der virkelig mange ting, der lød interessante. Valget faldt på svenske Karin Park, der spiller en energisk og minimalistisk elektronisk musik, som på mange måder lyder som en potent Karin Dreijer Andersson på indspilningerne.
Live var det meget opskruet og overvurderet, og den mest høflige måde at sige det på er, at det faldt igennem. Der var to på scenen. Karin Park selv, samt dennes bror David Park på trommer. I sig selv var deres fysiske fremtoning så langt fra hinanden – trommeslager med langt hår iført Slayer-T-shirt og en udsmykning, mens Karin Park selv var iført officer-lignende skjorte og netstrømper.
Det aparte match gik igen i musikken, der blev spillet meget gumpetungt af trommeslager Park. Trommerne dominerede så meget i lydbilledet, at de mange små fine elektroniske detaljer der ellers er kendetegnende og ganske interessante ved Karin Parks musik fuldstændig forsvandt. Generelt skulle lyden balanceres, og det storladne tromme-fills vælges med en lidt større smagfuldhed og omhu, før denne musik ville komme i nærheden af at fremstå harmonisk (og spændende).
Det var således sidste koncert, før turen gik videre ud i Groningens pulserende natteliv, hvor GAFFA desværre netop missede Nelson Cans koncert, ligesom Villagers-koncerten nok havde været at foretrække fremfor Karin Park, men sådan er det på en festival, hvor der er så meget på så kort tid. Ikke desto mindre var EuroSonic en positiv oplevelse, hvor massen mestendels kom fra det britiske i år med folk som Chvrches, AlunaGeorge, Laura Mvula, S O H N, Jake Bugg, Foxes med flere.
Hvorledes de danske grupper får afkast fra deres bedrifter, skal blive spændende at følge, men foreløbig takker GAFFA for en god EuroSonic Noorderslag 2013.