Nyhed

Grøn Koncert-optrædende har store forventninger

Årets lineup – fra Donkey Sound til Nik & Jay – mødte pressen på en solbeskinnet dag i København

Se solbeskinnede billeder fra pressemødet med alle årets deltagere i GAFFAs gallerisektion.

Der var så mange popstjerner samlet på en gang på Amerika Kaj i København, at man ville have kunnet fodre grise med dem. Anledningen var den samlede præsentation af Grøn Koncert 2013, hvor revl og krat var samlet. Nestor Jacob Haugaard lagde ud, naturligvis iført spraglede klæder og passende filthat, og erklærede sin kærlighed til projektet, og gjorde opmærksom på, at arrangør Muskelsvindsfonden rent faktisk tjener penge og kanaliserer dem videre i forskning, uddannelse og så videre. Så det at optræde – eller bare komme og høre musik og købe øl – er rent faktisk med til at højne livskvaliteten for en række mennesker, der fra naturens side har nogle medfødte markante udfordringer, der gør livet anderledes vanskeligt end for alle os, der er så heldige at kunne se, høre, gå, løbe og spille smarte. Med andre ord: det nytter noget, Grøn Koncert gør en forskel for en masse mennesker, der fortjener det bedst tænkelige liv.

Solen skinnede, stemningen var god, de våde varer flød, og GAFFA tog en rundtur og fik bevingede ord - og andre almindeligheder - fra de mange stjerner, der var mødt fuldtalligt op. For eksempel var snart pladeaktuelle Carpark North ikke til at skyde igennem.

– Det bli'r episk, vi vælter Grøn Koncert fra første sang. Enten løber folk skrigende væk, eller så dør de, vurderer forsanger Lau Højen og fortæller yderligere, at der vil blive tale om klassiske Carpark North-hits samt to-tre smagsprøver fra det kommende album, der planmæssigt udkommer i september og af et enigt band bliver karakteriseret som bandets hidtil såvel kunstnerisk stærkeste som mest poppede.

En anden artist, eller for den sags skyld konge af en dominerende genre, er samlingsfiguren Pharfar, der sammen med makkeren Fresh-I er grundstammen i Donkey Sound, der på årets festival leverer dancehall-hits fremført af stjerner som Klumben og Raske Penge, Wafande og Shaka Loveless. Det på et tidspunkt, hvor den sejlivede reggaekultur igen har kronede dage.

– Det går jo langt tilbage i Jamaica, senere blev Marley kongen, og siden gjorde et band som Police det til en del af rock/pop-verdenen, hvilket blev samlet op af blandt andet 80'er-bands herhjemme som Tøsedrengene og Gnags. Vi var så en del af en ny udgave med Bikstok for nogle år tilbage, og så var der Natasja, men ikke så meget mere. I dag er det en scene med en masse spændende og dygtige  artister, og vi kan love lidt af en fest, hvor der vil blive spillet hit på hit fra de seneste par år.

En anden af de "nyere" i klassen er dj'en Kato, der fik sin ilddåb på Grøn i 2011 og nu mener, han er garant for at stå bag festivalens største fest. – Det var fantastisk for to år siden, hele arrangementet, publikum, de andre artister og de frivillige, så jeg er 100 procent opsat på at levere alt, hvad den overhovedet kan trække til juli. Nu er aftalen, at jeg ikke afslører alle mine gæster, men for mig er det, som om jeg har fået lov til at samle historiens all time bedste fodboldhold (nok noget bedre end det aktuelle landshold, red.). Jeg glæder mig vildt meget til Grøn Koncert og vil gøre alt, hvad jeg kan for at bevise, at succesen i 2011 ikke var rent begynderheld. Vi er parate til at tage den et hak op ad stigen.

Thyborøn er fedt
Hvor Kato har bibeholdt sin jyske dialekt, er Magtens Korridorer indbegrebet af stenbroen. Men Johan Olsen, der for nylig har overstået sin rolle i "Frankenstein Genskabt" på Det Kgl. Teater ser ikke bandet som københavnersnobber.

– Vi elsker at spille i Thyborøn, ikke mindst at gå ud at møde folk på det lokale værtshus bagefter, så at være med på Grøn Koncert er helt perfekt for os. Det Kgl. var da sjovt, men det var et engangsknald, det er musikken, der er det vigtigste. Det, jeg elsker mest er processen at skrive nye numre, og så at spille live. Vores manager har sagt: "var det ikke en idé at tage et års livepause?" Nej, har vi sagt hver gang, vi vil altid spille, og så meget som muligt.

Hvis Johan Olsen er prototypen på en gadedreng, er Medina måske landets mest oplagte svar på en vaskeægte diva for tiden. Til gengæld har hun et håndtryk som en havnearbejder, erfarede denne skribent både ved interviewets start og slut. Hun glæder sig, men har et luksusproblem.

– Vi skal kun spille 50 minutter, og det betyder, at der er mange hits, der må blive hjemme i skuffen, men selvom det er ærgerligt, er det da en fantastisk position at have. Vi bliver i alt seks på scenen, og har allerede øvet en del, og det lyder sindssygt fedt, fortæller Medina, der i den grad har fart på den internationale karriere, og også er i gang med at arbejde på nyt materiale.

Superligaen
Hvis Medina er Danmarks pop-dronning, er det svært at komme uden om Nik & Jay på herresiden. Senest har de hittet på engelsk, har godt gang i udlandseventyret, og så har de fået den fornemme, men også forpligtigende rolle at afslutte den store scene.

– Tidligere har vi følt, at vi ikke helt var oppe i superligaen som navne som TV-2, D-A-D og Helmig, men når man afslutter Grøn Koncert, så er man sgu godt oppe i superligaen, konstaterer Jay.

Duoen er klar over, at der ligger et pres på dem, men selvtilliden fejler, traditionen tro, ikke noget.

– "United" er et af vores største hits nogensinde, og nu kommer der er ny single med Søren Huss, det er fedt at spille i Tyskland, og i det hele taget går det den helt rigtige vej for os, fastslår Nick, hvorefter duoen åbner op for eventuelt at jamme med lokale musikere undervejs, som måske kan føre til noget i fremtiden.

En anden, der efter flere år i de mere beskedne divisioner er blevet toppen af poppen, er Mads Langer. Efter en på forhånd udsolgt forårstur er han nu røget direkte ind i et omfattende sommerprogram, men det kommer ikke til at medføre metaltræthed på Grøn, lover den jyske charmør.

– Jeg tager succesen alvorligt og tager den ikke for givet, men kan kun glæde mig over, hvor godt mit nye materiale er blevet modtaget af publikum. "Elephant" er mit største hit til dato, og det er skønt at have slået "You're Not Alone", som jeg jo ikke selv har skrevet (det har 90'er-gruppen Olive, red.). På Grøn Koncert kommer vi til at spille materiale fra hele karrieren, men primært med vægt på den nye plade.

Seancens ukronede konger – eller i hvert fald dem, der var omringet af ubetinget flest tomme flasker, var Lukas Graham og band. Succesfulde USA-shows og en større – i flere tilfælde udsolgt – Tysklandstur har givet de muntre og dygtige drenge ro på bagsmækken. Nu er fokus Danmark og Grøn Koncert.

– Vi har fået nogle fede oplevelser sammen, har udviklet os og fået en masse værdifuld erfaring som band og som venner. Vi er også begyndt på at skrive nye numre, og det tegner ret godt. Jeg vil ikke sige, at vi er verdens bedste, men lige præcis til det, som vi gør, er vi de bedste, og det vil folk komme til at høre på Grøn Koncert, og vi glæder os, fastslår Lukas.

Se solbeskinnede billeder fra pressemødet med alle årets deltagere i GAFFAs gallerisektion.

ANNONCE