Nyhed

Nickelback – Storsælgende og udskældt band indtager Forum

Vi har talt med den canadiske gruppe forud for koncerten senere på måneden

Det canadiske rockband Nickelback giver koncert i Forum i København onsdag den 13. november. Gruppen spillede sidste år en udsolgt koncert i den noget mindre Falconer Salen oven på udgivelsen af albummet "Here and Now", men er nu tilbage, denne gang på deres "The Hits Tour". Mandag den 4. november udgiver de desuden opsamlingen "The Best of Nickelback Volume 1.

Nickelback blev dannet i 1995, albumdebuterede i 1996 med "Curb" og fik deres internationale gennembrud i 2001 med deres tredje album, "Silver Side Up", der blandt andet indeholdt kæmpehittet "How You Remind Me". Dette og alle deres følgende album har toppet hitlisten i Canada og er blevet internationale salgssucceser, senest deres syvende album, "Here and Now" fra 2011.

Gruppen spiller halvtung, men melodisk rock, der blandt andet er blevet rubriceret som post-grunge, alternativ metal og ganske enkelt pop-rock, og blandt deres hits kan nævnes "How You Remind Me", "Photograph", "Burn It To The Ground", "Rockstar", "When We Stand Together", "Bottoms Up", "Lullaby" og "Trying Not To Love You". Karrieren igennem har bandet modtaget fem Grammy-nomineringer, tre American Music Awards samt 12 canadiske Juno Awards, og de blev udråbt som "Group of the Decade" af Billboard Magazine i 2009. Gruppen har solgt over 50 millioner album på verdensplan.

Omvendt har Nickelback aldrig været anmelderdarlings, og gruppens album får ofte lunkne ord med på vejen i musikpressen, der beskylder bandet for at være for forudsigeligt og have klichéfyldte tekster om sex og alkohol – men stadig være pæne nok til at forblive et mainstream-navn. GAFFAs Keld Rud gav 2008-albummet "Dark Horse" tre ud af seks stjerner og skrev blandt andet: "Det hele er upåklageligt spillet og så helvedes sikkert og blottet for eventyrlyst, at man efter at have hørt de første 15 sekunder af sangene ofte kan gætte sig til, hvordan de resterende vil forløbe." (Læs hele anmeldelsen).

Også ikke-professionelle musikfans har været kritiske over for bandet. I en afstemning i Rolling Stone i maj 2013 kårede læserne således Nickelback til at være den næstværste gruppe, der debuterede i 1990'erne, kun overgået af Creed. Læserne af det nu hedengangne engelske musikblad Word gik endnu videre, da de i 2009 udnævnte bandet til at være det værste nogensinde – i øvrigt med Lighthouse Family og Toploader på anden- og tredjepladsen.

Vil udgive ep'er i stedet for album

GAFFA fangede tilbage i sommer Nickelbacks bassist Mike Kroeger (til venstre på billedet) for at høre lidt om koncerten i Forum, og her er, hvad han svarede.

Hvad kan vi forvente af koncerten?

– Vi kommer til at spille alle vores store hits. Vi udgiver et album 4. november med vores mest populære sange. Det var noget, vores pladeselskab krævede i kontrakten, men det er også helt fint, for så har vi en anledning til at spille vores hits. Vi kommer også til at indspille et par nye sange, men dem må jeg ikke sige noget om endnu. (Disse numre er dog ikke at finde på den nye opsamling, red.)

Er I også begyndt at overveje et nyt album?

– Faktisk har vi tænkt os at begynde at udgive færre sange med kortere mellemrum, for eksempel en ep hvert halve år. På den måde kan vi turnere med nye sange på sætlisten næsten hele tiden. I dag er der jo mange, der ikke køber hele album, men nøjes med enkelte sange, og det har vi det udmærket med.

Hvis I kigger tilbage på jeres karriere, hvad har så været højdepunkterne?

– Hver dag er et højdepunkt. Især koncerterne. Det er et privilegium at kunne rejse verden rundt og spille sine sange, og der så kommer publikum og synger med. Jeg går ikke så meget op i, hvor mange plader vi har solgt, og jeg ved faktisk ikke, hvor mange plader vi har solgt.

Er der en af jeres sange, du er særlig glad for?

– "Photograph". Det er en sang, som er inspireret af min og Chads ungdom (Chad Kroeger, sanger, lead-guitarist og Mikes bror, til højre på billedet, red.), og når jeg hører den, kommer jeg straks til at tænke på min high school-tid. Vi har også indspillet musikvideoen på vores gamle high school i Hanna, Alberta i Canada.

Hvordan er det gået i øvelokalet?

– Vi er ikke begyndt at øve endnu (interviewet blev lavet i juni, red.). Vi øver kun sammen en uge, før vi begynder på turnéen, for ikke at ødelægge musikken ved at være alt for velforberedte. Men inden da øver vi hver for sig derhjemme i mange uger, og det er jeg allerede begyndt på.

Har I et ritual, lige før I går på scenen?

– Jeg kan godt lide at lave forskellige fysiske træningsøvelser for at få varmet ordentligt op.

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– Ikke noget særligt. I begyndelsen af vores karriere gik vi meget op i alle mulige særlige forespørgsler, som for eksempel forskellig spiritus, men vi fandt ud af, at det i sidste ende var os selv, der skulle betale for det, så det er vi holdt op med.

Hvad hører I i turbussen?

– Det er meget forskelligt. Personligt kan jeg godt lide at høre det svenske metalband Meshuggah. Det er et af mine absolutte yndlingsbands. Det er også godt at træne til. De er desuden nogle flinke fyre.

Hvad laver I imellem koncerterne, når I er på turné?

– Jeg går ofte i træningscenter for at holde mig i form.

I har solgt utrolig mange plader og fået talrige priser, men samtidig har I også fået meget kritik, både af anmeldere og såkaldt almindelige mennesker. Hvordan har I det med det?

– Det går vi ikke op i. Man skal ikke tage det, pressen skriver, alt for alvorligt, uanset om det er ros eller kritik. Husk på, at alle i musikbranchen har et job, de skal udføre, og det betyder nogle gange at skrive en historie, selvom der ingen er. I begyndelsen af vores karriere lod vi os gå på af kritikken, men nu er vi bedøvende ligeglade.

Find billetter til koncerten i Forum via GAFFA Live.

Se musikvideoen til "Photograph":

ANNONCE