Nyhed

Lou Reed er død

Rocklegenden kendt fra blandt andet Velvet Underground blev 71 år

Den stilskabende sanger, sangskriver og guitarist Lou Reed er død, 71 år gammel, skriver Rolling Stone. Dødsårsagen er endnu ikke offentliggjort. Reed gennemgik en levertransplantation i maj og udtalte kort efter, at han følte sig stærkere end nogensinde.

Reed blev født ind i et middelklassehjem i Brooklyn i 1942 og viste tidligt tegn på, hvad der i senhalvtredsernes forstads-USA betragtedes som utilpasset adfærd, herunder at skrive digte, spille rockmusik og angiveligt udvise homoseksuelle tilbøjeligheder. På denne baggrund fik forældrene indlagt drengen i elektrochokbehandling; en traumatisk oplevelse, som Reed siden dissekerede i sangen "Kill Your Sons" fra pladen "Sally Can't Dance".

Kommerciel kamikazepilot


Reed fortsatte imidlertid med at spille rockmusik og praktisere utilpasset adfærd; først på Syracuse University og siden tilbage i New York City med bandet The Velvet Underground, som blev starten på enestående karrierer i rockmusikken for såvel Reed som makkeren John Cale. The Velvet Underground kom i første omgang under vingerne på popkunstneren Andy Warhol og nåede at udgive fire plader fra 1967 til '70, inden Reed indledte en solokarriere med den ikke hundrede procent vellykkede "Lou Reed" i '72.

Solosuccessen indtraf til gengæld eftertrykkeligt med andet udspil, "Transformer", samme efterår. Albummet var ligesom forgængeren indspillet i London, men nu i samarbejde med David Bowie, og indeholdt en stribe i dag klassiske Reed-sange som "Satellite of Love" og "Walk On the Wild Side". På vanlig kontrær vis kvitterede Reed for successen ved at udgive det kulsorte konceptalbum "Berlin" det efterfølgende år, mens hans pladeselskab RCA desperat forsøgte at holde den kommercielle gryde i kog med livepladen "Rock'n'roll Animal" fra februar '74.

Mønsteret gentog sig et års tid senere, da Reed efter en stor kommerciel succes med "Sally Can't Dance" fra august '74 begik, hvad mange har betegnet som kommerciel kamikaze med "Metal Machine Music"; en dobbelt-lp med fire siders infernalsk feedback-støj, uden melodi eller vokal af nogen art. Da Reed i 2010 valgte at genudgive pladen, spurgte denne signatur ham, om han mente at tiden nu var mere moden end i '75 til at udgive et så kompromisløst stykke "musik". Han svarede:

- Det aner jeg ikke (...) Jeg var ligeglad dengang, og jeg er ligeglad nu. Jeg laver dette her for min egen skyld. Og hvis du er heldig nok til at være i nærheden, er du heldig nok til at få lov at høre det … hvis du vil dvæle ved forklaringer, så er det dit problem… (Læs hele interviewet her).

Lou Reeds sidste album udsendt i live var det kontroversielle "Lulu" fra 2011, indspillet med Metallica. Hans sidste koncert i Danmark blev i Falconer Salen i juni 2012, hvor GAFFA uddelte fem stjerner under overskriften "Rockdyret revitaliseret i kæberaslende rockkoncert".

Da Lou Reed fyldte 70 i marts 2012, bragte GAFFA et stort portræt af ham og hans jævnaldrende Velvet Underground-kollega John Cale. Du kan læse portrættet i GAFFAs artikelsektion.

Lou Reed var siden 2008 gift med musikeren og performancekunstneren Laurie Anderson.

Se Lou Reed fremføre signatursangen "Sweet Jane" i Paris 1974:

ANNONCE