Nyhed

Lars H.U.G. fylder 60 – og lover nyt album i 2014

Troubadouren runder i dag et skarpt hjørne. Vi ser tilbage på en musikalsk karriere i forreste række.

I dag fylder sanger, sangskriver og billedkunstner Lars H.U.G. 60 år – og lover et nyt album i begyndelsen af 2014, hans første siden 2003 og hans første på dansk siden 1992.

Det startede med Kliché tilbage i 1977. Her fandt en gruppe unge mænd sammen og skabte noget banebrydende inden for dansk musik. Lars H.U.G. – som er født i Sorgenfri 11. september 1953, døbt Lars Haagensen og kaldte sig Lars Hug i en årrække, inden en slægt med navnet Hug i 1987 fik nedlagt fogedforbud mod hans brug af navnet – var en af dem. Aarhus-gruppen Kliché nåede i sin tid kun at udgive beskedne to album, "Supertanker" fra 1980 og "Okay Okay Boys" fra 1982, og var blot aktive i seks år. De formåede imidlertid at skrive sig ind i den danske rockhistorie med meget store bogstaver.

Egentlig var det billedkunstner, H.U.G. ville være. I 1975 startede han på Det Jyske Kunstakademi i Århus og mødte her den ligesindede Johnny Voss. Sammen med keyboardspilleren Jens Valo og trommeslageren Anders Brill dannede de Kliché, der med inspiration fra navne som Roxy Music, Brian Eno, David Bowie og Kraftwerk ikke lød som noget andet på den danske scene.


Kliché faldt fra hinanden efter Roskilde Festival i 1983, og allerede i 1984 debuterede Lars H.U.G. som soloartist med albummet "City Slang". Et album baseret på debutdigtsamlingen fra Søren Ulrik Thomsen, som H.U.G. havde taget med i tasken, da han begav sig til Vestberlin for at rekreere. Det blev en pæn succes. Det var dog først i 1987, da Lars H.U.G. udgav sin første soloplade med egne tekster, at succesen for alvor meldte sig på banen. "Kysser Himlen Farvel" er blevet en ikonisk plade på mange hylder. Singlen "Elsker Dig For Evigt" blev et vaskeægte radiohit og har sidenhen skrevet sig ind som nyklassiker i dansk musikhistorie. 

Lars H.U.G. er kendt for at være en excentrisk kunstner, der hele vejen igennem har villet bevæge sig væk fra det mainstream og i en mere eksperimenterende eller provokerende retning. Derfor har han igennem sine mange år i branchen til tider skiftet navn og/eller optrådt under et alias, hvilket har resulteret i få fremmødte til koncerterne. Blandt andet under Roskilde Festival i 1988, hvor han og backingbandet optrådte under navnet Lars Who? And The Copies. Måske som modsvar til den positive mediedækning af "Kysser Himlen Farvel". 

Lars H.U.G.'s diskografi tæller i øvrigt "Kopy" fra 1989, hvor han fortolker kunstnere som Anne Linnet, Sebastian, John Mogensen og C.V. Jørgensen. Pladen nåede et salgstal på 100.000 eksemplarer. I 1992 kom "Blidt Over Dig", som blev velmodtaget af fans og smed hittet "Natsværmer" af sig. Efter opsamlingen "G.R.E.A.T.E.S.T" fra 1993 gik Lars H.U.G. over til at synge på engelsk, hvilket resulterede i pladerne "Kiss And Hug (From A Happy Boy)" i 1996 og senest "Save Me From This Rock'n'Roll fra 2003, som GAFFA gav fire stjerner. Siden har han ikke udgivet ny musik, bortset fra singlen "Sommersyner" i 2011, men har turneret flere gange med sine gamle sange.


Som skuespiller har Lars H.U.G. medvirket i Nils Malmros' 
"Århus By Night" og Dan Turèll-filmatiseringen "Mord I Paradis".

Nyt album på vej

Netop nu er Lars H.U.G. i færd med at indspille sit første dansksprogede album siden 1992. Albummet har fået titlen "10 Sekunders Stilhed" og forventes at udkomme i foråret 2014.


Sangene på det kommende album er ifølge Lars H.U.G.s pr-mand Søren Gaden Lars H.U.G. classic. Pladen omtales som en naturlig efterfølger til albummet "Blidt Over Dig" og indspilles i samarbejde med producer Povl Kristian, som har været med siden "Kysser Himlen Farvel", og som i dag er et kendt navn indenfor filmmusik og dokumentarmusik. I løbet af 2014 vil Lars H.U.G. være at finde på landevejen og diverse festivaler.

Lars H.U.G. er i øvrigt uddannet på Århus Kunstakademi og har også en sideløbende karriere som billedkunstner. Et udsnit af Lars H.U.G.'s kunstværker kan ses på Designmuseum Danmark i København fra den 12. september.

Lars H.U.G. giver to koncerter dette efterår, 25. oktober på Tobaksgaarden i Assens og 26. oktober på Spillestedet Frikvarteret i Hadsund.


Læs en lang artikel om H.U.G.s nok mest kendte album, "Kysser Himlen Farvel", inklusive interview med H.U.G. og den nu afdøde producer Hilmer Hassig, i GAFFAs artikelsektion.


ANNONCE