Nyhed

Jacob Eriksen er død

Sangeren og sangskriveren kendt fra blandt andre 90'er-bandet Shirtsville blev kun 48 år

Sangeren og sangskriveren Jacob Eriksen er død af en blodprop, 48 år gammel, fortæller hans mangeårige ven og tidligere musikerkollega, DR-journalist Carsten Ortmann til GAFFA.

Jacob Eriksen gjorde sig først bemærket som sanger og sangskriver i bandet Shirtsville, der udgav tre engelsksprogede album – "Girls the Deserve the Best" (1992), "The Great Indoors" (1995) og "Shirtsville" (1998) – og spillede akustisk popmusik med associationer til navne som Fairground Attraction og Vaya Con Dios. Gruppen kendes især for titelnummeret til debutalbummet, "Girls Deserve the Best".

Shirtsville gik i opløsning i 1998, og herefter arbejdede Eriksen i nogle år med musikpolitik i blandt andet Dansk Rock Samråd. I 2006 blev han ramt af en blodprop i hjernen, som gjorde ham uarbejdsdygtig i længere tid. Han kom sig dog nogenlunde, om end hans højre arm forblev lammet, og han mistede således evnen til at spille guitar. I stedet begyndte han at skrive sange på klaver.


I 2009 udgav Eriksen sit første soloalbum "Populær Mekanik", som GAFFAs anmelder Jan Opstrup Poulsen tildelte hele fem stjerner under overskriften "Pop til og fra hjertet. Der tages ingen smutveje hos den voksne sangskriver."

Sangene på debutalbummet var skrevet før Eriksens sygdom, men indspillet efter. Senere dannede Eriksen duoen Jacob Eriksen & Koldstart med multiinstrumentalisten Niels Chr. Simmelsgaard. De udgav i 2013 albummet "Antarctica", som fik fire stjerner af GAFFAs Espen Strunk under overskriften "Intelligent modersmålssangskrivning med Brandt og Olesen i ascendanten."

I forbindelse med "Antarctica" fik GAFFA Jacob Eriksen til at fortælle om albummet, sang for sang. Læs hans gennemgang her


I påsken blev Jacob Eriksen ramt af en ny blodprop, og i weekenden var det desværre slut.

Opdatering – mindeord:

Niels Mosumgaard, formand for DPA (Danske Populær Autorer) skriver om sin kollega og ven:

Jacob Eriksen er død. Det er hverken til at forstå eller acceptere. Samtidig med sit virke som sangskriver, underviser og vejleder for en bred kreds af danske sangskrivere var Jacob Eriksen en central del af fællesskabet i DPA, ligesom han i mange år var formand for Rosas bestyrelse. Med sin begavelse og sin skarpe tunge, med sin indsigt og forståelse var han et respekteret samlingspunkt. Det er med stor sorg, at vi ikke længere vil møde hans vid og bid. Jacob Eriksens karriere var præget af to strømme, først med Shirtsville, hvor han blev landskendt, og derefter som solist efter at være kommet ovenpå efter en blodprop i hjernen. Hans evner som sangskriver var i den absolutte topklasse, og hans tekster bar på en enestående balance mellem det mørke og de pointer, som gjorde, at hans sange havde deres helt egen lethed. En stor sangskriver er væk. Vores tanker går til familien.
I dyb respekt
Niels Mosumgaard
 
Niels Christian Simmelsgaard, der har spillet sammen med Jacob Eriksen de sidste år, skriver om tabet af sin kollega:

Jacobs død er en helt ubeskrivelig og ubærlig tragedie. Mine tanker går til hans familie, og her rækker ord ikke. Jacob har været min læremester og mit forbillede, og jeg er stolt over at have fået lov til at arbejde med ham. Vores samarbejde har gennem årene udviklet sig til et stærkt venskab, og jeg kommer til at savne ham afsindigt. Alting pegede fremad, Jacob skrev stærkere end nogensinde, og havde genfundet selvtilliden på sine egne ords styrke sammen med en viden om hans egen skrøbelighed. Det er en sort dag, der kommer til at vare rigtig længe.

Læs Jacob Eriksens personlige dagbog over sangskriverprojektet "Profession: Reporter" ved Aarhus festuge 2013


Se Jacob Eriksen & Koldstart fremføre "1000 Violiner":

ANNONCE