Vi har talt med Edgar Froese fra krautrocklegenderne, der gæster København torsdag
Torsdag den 3. april præsenterer ArtFREQ, CPH PIX og Tivili en tredobbelt koncert i Tivoli med de tre krautrocklegender Tangerine Dream, Michael Rother (Neu!/Harmonia) og Dieter Moebius (Cluster/Kluster). I den forbindelse har vi fået en snak med Edgar Froese fra Tangerine Dream, der vil fremføre hele soundtracket til kultfilmen "Sorcerer" fra 1977.
Ras Bolding: Den 3. april vil du og resten af Tangerine Dream opføre hele "Sorcerer"-soundtracket live i København, inklusive tidligere ikke udgivet materiale. Kan du fortælle lidt om, hvad vi kan forvente?
Edgar Froese: – Soundtracket til "Sorcerer"-filmen var vores første opgave for Hollywood, og på en eller anden måde satte det et samarbejde over flere årtier med den amerikanske filmindustri i gang. Derudover er "Sorcerer" utvivlsomt en af de bedste eventyrfilm nogensinde, efter min mening danner den lidt opskrift for Indiana Jones-manuskripterne og flere af den slags film, der blev lavet i L.A.
Ras Bolding: Sorcerer blev oprindeligt indspillet på hovedsageligt analoge synthesizere, hvoraf flere i dag regnes som legendariske instrumenter. Medbringer I nogle af disse instrumenter til koncerten?
Edgar Froese: – Vi har i vrigt forsøgt at indsamle så mange analoge maskiner til koncerten som muligt, i og omkring København. Med hjælp fra danske venner såvel som CPH PIX Filmfestivalen og arrangører er vi nu så heldige at have de fleste af de instrumenter med på scenen, som skal til for at live-opføre soundtracket med sin oprindelige lyd.
Ras Bolding: Et væsentligt aspekt ved Tangerine Dreams musik fra den periode, hvor "Sorcerer" oprindeligt blev indspillet, er improvisationselementerne. Vil improvisation også være et væsentligt aspekt i forbindelse med koncerten i København?
Edgar Froese: – Egentlig ikke, nej, for vi ønsker at forblive så tro som muligt mod den oprindelige komposition skabt til filmen.
Ras Bolding: Gennem årene har Tangerine Dream haft en lang række medlemmer, men i dag er du eneste tilbageværende stiftende medlem i projektet. Føler du stadig, at inspiration og glæden ved musikken kommer naturligt og let?
Edgar Froese: – Mine idéer i retning af musikalsk udvikling burde kunne klare lidt flere årtier, men som vi alle ved, er vores besøgstid på planeten Jorden til en vis grad begrænset. Derfor vil jeg forsøge at nå så meget som muligt, at skabe ny lyd og musikalsk struktur, så længe jeg får lov til det.
Ras Bolding: Nu vi er ved det med tidligere medlemmer - har du stadig kontakt til disse folk?
Edgar Froese: – De følger alle deres egne veje, deres egne karrierer og projekter, og skal jeg være ærlig, så er der ikke mange grunde til, at vi skulle mødes og sætte os ned for at tale om de gode, gamle dage, som bedstefædre, der taler om deres ungdom, når de mødes efter mange år. At ønske dem alt godt er det bedste, jeg ville kunne tilbyde, og det er faktisk det.
Ras Bolding: Hvordan ser fremtiden ud for Tangerine Dream? Er der nye projekter på vej?
Edgar Froese: – Der er en del projekter på vej her i 2014 og 2015. Der er spændende forandringer på vej i retning af nye musikalske eksperimenter, koncerter i Australien, Amerika og Asien. Herudover arbejder jeg på min selvbiografi, Force Majeure, og også på en musikalsk version af Shakespeares "Hamlet", som bliver endnu et album i vores "Sonic Poem"-serie. Bare for at nævne et par af vore projekter.
Ved koncerten er der også musik med følgende:
Michael Rother spiller musik af Neu! og Harmonia med hjælp fra tidligere Neu!-medlem Hans Lampe, og der skulle efter sigende være mange af favoritterne på sætlisten. Rother sparkede sin karriere i gang i de tidligere halvfjerdsere og er for længst skrevet ind i musikhistorien som en sand pioner. Ikke alene var han med i en tidlig udgave af Kraftwerk, han var også sammen med Klaus Dinger (død 2008) medstifter af Neu! Han har arbejdet sammen med stjerneproduceren Brian Eno, og så dannede han Harmonia sammen med Dieter Moebius. Sidstnævnte, som giver aftenens første koncert, har også en fortid med Eno i Cluster, og det er blandt andet musik fra Cluster-tiden, Moebius åbner aftenen med.