Nyhed

Elvis Costello fylder 60

Den musikalske ener runder et skarpt hjørne i dag

"Jeg har aldrig lavet noget ud fra et analytisk synspunkt eller som en øvelse eller for at få mig selv til at fremstå smart. Jeg har gjort alt, fordi jeg har været nysgerrig. Og hvis det har virket grandiost eller prætentiøst for andre, så er det deres problem."

Sådan sagde Elvis Costello - alias Declan Patrick Aloysius MacManus - til undertegnede i et interview for et par år siden, og leverede i næste åndedrag overskriften til den artikel, der efterfølgende kom ud af snakken: "Intet af det betyder noget....der er intet i popmusikken som er genialt, det er bare godt - uanset om det har gode intentioner og kommer fra hjertet eller ej."

I dag runder Costello så de tres; fire årtier inde i en karriere som blev søsat med backingbandet The Attractions. De blev samlet og udgav "This Year's Model" i '78; året forinden havde Costello debuteret med "My Aim is True" og sunget sing ind i tidens New Wave-scene med singlen "Less than Zero," som udkom forud for albummet i foråret '77. På debutalbummets omdslag lancerede han også sin signatur-stil som en karakteristisk, kejtet-ironisk Buddy Holly med store briller.


Gennem det følgende årti fulgte højdepunkter som "Imperial Bedroom" (1982), "King of America" (1986) og "Blood & Chocolate" (ligeledes '86), ligesom Costello medvirkede i den britiske udgave af det storstilede støttearrangement Live Aid i '85.

Koncertaktuel

Et gennemgående træk gennem Costellos eklektiske karriere har været hans afslappede forhold til snævre genrebegrænsninger; han har således begået sig i såvel klassisk country og rockabilly som punk- og New Wavetoner. Adspurgt om netop dette aspekt ved hans kunstneriske virke, reflekterede Costello over telefonen dengang i 2012:


"Til dels skyldes det nok bare, at jeg er nysgerrig. Jeg voksede op i et hus fyldt med musik, jeg tilhører den tredje af fire musikalske generationer i min familie...ting, som kan synes at være store spring, har ikke forekommet mig at være så grænseoverskridende. Det gør det ikke bedre, men det er bare sådan jeg hører det," forklarede Costello og bedyrede:

"Jeg spekulerer ikke i strategier, jeg gør bare tingene også leder en ting til den næste. (...) Jeg mener, folk tager det alt for alvorligt...alt det analytiske er meningsløst for mig. Når det kommer til stykket, er der ikke noget af det, der er vigtigt, udover dine kæres liv og velbefindende."

Elvis Costello giver koncert på Værket i Randers den 27. september kl. 20.00. Der er ganske få billetter tilbage, som kan erhverves for 395 kroner via Værkets hjemmeside.  


ANNONCE