Nyhed

Frank Hvam: Man forestiller sig ikke, at Søren Huss vil stjæle ens kæreste

Den turnéaktuelle komiker fortæller om sit forhold til musik

Alder: 43 år

Civilstatus: i et langt, langt parforhold

Profession: komiker, aktuel med showet Upassende, der har premiere på Bremen Teater 16. januar

 

Kommer du fra et hjem med klaver?

– Ja, min mor havde et klaver, hun havde arvet af min mormor, der var af grundtvigiansk slægt, hvor det at eje et klaver var tegn på højere civilisation. Jeg har dog kun klimpret på det. Min familie er i det hele taget meget umusikalsk, hvilket har været en stor sorg for os alle sammen, fordi vi jo virkelig godt kan lide musik.

Spiller du selv et instrument?

– Nej, det gør jeg ikke. Alligevel er det lykkedes mig at spille guitar for 75.000 mennesker på min sidste turné med Casper Christensen. Og at spille for så stort et publikum tror jeg da er noget, mange musikere, der rent faktisk kan spille, misunder.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

– Ja, det har jeg. Jeg havde længe tænkt, at jeg kunne gå i Niels Hausgaards fodspor. Han er jo også ved at være gammel, så der må mangle en til at overtage pladsen på et tidspunkt. Jeg kunne da også tillægge mig lidt nordjysk dialekt, hvis det skulle være. Men sådan skulle det ikke gå… Vi skal ikke længere end to-tre år tilbage, hvor jeg stadig troede, jeg kunne lære at spille guitar. Jeg købte da også dyre guitarer og forstærkere og fik en guitarlærer. Jeg kan godt lide at arbejde med store følelser, og der er musikken nummer et.

Synger du i badet – eller andre steder?

– Ja, det gør jeg tit.

Hvad betyder musik for dig?

– Rigtig meget. Det kan gøre, at der kommer højere til loftet, end der måske egentlig er i en grå hverdag. Det er et dybt behov.

Hvordan lytter du til musik?

– Jeg streamer. Jeg lytter til musik, og researcher som sådan ikke rigtig på det. Derfor er det fedt med streamingtjenester, der kan anbefale ny fed musik i samme stil. Det er en god måde at holde sig opdateret, for jeg elsker ny musik. Jeg er helt uinteresseret i musik fra min egen ungdom, Det er det nye, der er spændende, synes jeg.

Hvem er din yndlingskunstner?

– Det skifter meget, men på det seneste har jeg hørt rigtig meget The National og Oh Lands og Agnes Obels seneste plader. Men jeg kan også rigtig godt lide Volbeat – de giver sig altid 100 procent. Der må meget gerne være nogle store følelser i den musik, jeg lytter til. Det må gerne være melankolsk eller hårdt.

Hvilken slags musik kan du ikke holde ud at lytte til?

– Sådan noget mere easy going musik, der hverken vil det ene eller det andet… Der skal være følelser eller energi i.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?

– Jeg vil meget nødig ind på den karaokebar. Jeg vil meget hellere lytte til musik, andre fremfører.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

– Første gang, jeg var ung og forelsket, var jeg kun influeret af min mors musiksmag, så det har været noget Elvis. Sikkert Love Me Tender – siden har jeg mest dyrket hans 70'er-periode. Under min første store lange forelskelse var det meget Suzanne Vega og Tracy Chapman – i den periode så jeg også mange franske film. Jeg var helt underlagt hende.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

– Hvis man skal gribe det lidt teoretisk an, så skal det vel være en følsom kunstner, der ikke overgår én selv rent seksuelt. Søren Huss er jo for eksempel en dejlig varm bamsebjørn med et fantastisk stort følelsesregister, men samtidig forestiller man sig jo ikke, at han stjæler end kæreste. Han er helt fantastisk!

Hvad hører du helst søndag morgen?

– Der hører jeg nok ikke musik før over middag, men jeg kan i ny og næ godt more mig lidt over at høre lidt klassisk musik, fordi der altid har været noget lidt fimsefornemt over søndag, og så kan man lige så godt køre den helt ud.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

– The Black Keys er rigtig fede. Dem danser jeg meget til. Party-musik, der ikke bliver for blødt. Der er smæk på!

Hvad er den første sang, du kan huske? 

­– Jens Vejmand. Eller også Solen Er Så Rød Mor.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

– Det kan det sidste nummer, Elvis Presley spiller, før han dør. Unchained Melody live fra 1977. Se den på YouTube – det er virkelig stærkt og meget rørende!

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?

– Det må folk selv om. Bare de har en god dag. De må godt hygge sig – bare ikke for meget. Skulle der endelig være musik, måtte det gerne være Let It Be med Beatles.

Har du været i operaen?

– Ikke for at se opera. Kun for at optræde. Når jeg ser opera, kan jeg ikke lade være med at grine, for de ser simpelthen så sjove ud.

Har du været på festival?

– Ja, masser. Sidste år var jeg på Roskilde, og der var rigtig sjovt. I mine unge dag tog vi altid til Midtfyns Festival, men Roskilde er virkelig en kæmpe oplevelse.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?

– Det var et år på Roskilde, hvor jeg så Johnny Cash i et eller andet lille telt. Det var fantastisk at være så tæt på ham.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

– Det skulle være Pink. Hun har en styrke og en sejhed, som jeg godt kan lide. Jeg har altid godt kunnet lide seje kvinder, der kan selv – sådan en er min kæreste i hvert fald.

ANNONCE