Nyhed

10 sange om krig og fred

Mens kloden roterer uroligt om sin akse, har GAFFA samlet ti sange, der opfordrer til fred og samhørighed

Det er ikke kun den danske sommer, der nærmer sig kogepunktet. Et hurtigt opslag på Google fortæller, at der kun har hersket 250 års fred ud af den dokumenterede menneskehedes historie på 3400 år. Krig og uroligheder virker som en uundgåelig del af menneskers samspil med hinanden. Og det er et emne, som kunsten ofte har taget op - lige fra Picassos maleri "Guernica" til Pete Seegers utallige protestsange.

Før vi alle går op i limningen og får hedeslag i varmen, har GAFFA samlet ti sange, der alle på deres måde berører det skæbnesvangre ved krig, får os til at tænke på dens absurditet og opfordrer til fred og kærlighed mennesker imellem. Sange om krig og fred. Du kan se dem her forneden.

Der er unægteligt mange flere rammende sange, og du skal være velkommen til at supplere vores liste i kommentarfeltet. Vi har danske stemmer, vi har de åbenlyse klassiske valg - ham der John Lennon?! - og vi har senere tiders pophits med noget på hjertet.    

10) Henrik Hall - Kompost


"Soldaterne i camouflage / de flyver ud til en krig / men vender hjemad som bagage / og transportable lig," synger Henrik Hall på "Kompost" fra hans andet solo-album, "Chok, Suk Og Koma" fra 2008. Det er måske ikke direkte en anti-krigs- eller fredssang, men det er svært ikke at føle et niv i sjælen, når Halls rammende lyrik bliver leveret med stiligt punch. GAFFAs Jan Opstrup Poulsen beskrev da også i sin femstjerners anmeldelse sangen som: "En brutal knytnæve midt i ansigtet." 

Se den altid velklædte og savnede Henrik Hall og hans liveband, Himmelstormerne, levere en live-udgave i Pumpehuset i 2006 her. 


9) Black Eyed Peas - Where Is the Love?

Popmusik behøves jo ikke kun være letfordøjelig tyggegummi-underholdning. Den kan også forholde sig kritisk til omverden og stille kritiske spørgsmål. Det gør Black Eyed Peas i hvert fald på deres gennembrudshit "Where Is the Love?".

 

8) Nick Lowe - (What So Funny 'bout) Love, Peace And Understanding?


Den britiske musiker Nick Lowes klassiker skrevet i 1970 og udgivet i 1974 er siden hen blevet genindspillet af utallige kunstnere. I sangen vandrer Lowes lyriske jeg gennem en ond verden, mens han spørger sig selv, hvad der egentlig er så pokkers sjovt ved kærlighed, fred og empati? Det er jo ikke en vittighed, vel.

Her optræder Nick Lowe med kollegaen Elvis Costello, som tidligere har indspillet sangen i 1978 med sit band The Attractions.
 

7) Pete Seeger - Where Have All the Flowers Gone?


Protestsangernes protestsanger døde tidligere i år. Den 94-årige folkemusiker havde dog et rigt og indflydelsesrigt liv, hvor han om nogen fik musikken til kritisk at favne politikken. Med sine protestsange forkyndede han sit pacifistiske budskab. "Where Have All The Flowers Gone" er på det plan en anti-krigsklassiker. Hvor er alle de unge mænd blevet af, spørger han i teksten. De er blevet soldater, lyder svaret. 

6) The Youngbloods - Get Together

Som kosmiske vibrationer direkte ud af The Summer Of Love 1967 kommer The Youngbloods med deres budskab om at smile til resten af verden og forsøge at elske hinanden. Sangen er oprindeligt skrevet af The Kingston Trio som "Let's Get Together" og udgivet i 1964. The Youngbloods version fra 1967 fik heller ikke de store bølger til at bruse svalt med budskabet om broderkærlighed. Det lykkes den dog at blive brugt i en reklame, så den ved en genudgivelse to år senere formåede at blive et hit. Nogle husker den måske fra soundtracket til Tom Hanks-filmen "Forrest Gump" fra 1994.

5) Anne Dorte Michelsen - Fred Hviler Over Land Og By

En salme. B.S. Ingemann. Hvad kalder mere til fred på jord end højstemt lyrik og Anne Dorte Michelsens smukke fortolkning?



4) Marvin Gaye - What's Going On 

Tidens protestsange blødte langsomt ind i soul- og r&b-musikken. Før Marvin Gaye kammede over i "Sexual Healing", indspillede han den flotte "What's Going On" og spurgte, hvad al postyr dog skyldtes? Hvorfor er det så svært at vise forståelse? Måske det er et spørgsmål, der aldrig bliver gammelt, aldrig ruster af at blive luftet? 

3) Leonard Cohen - Anthem 


Det bibelske billedsprog har altid været en fast bestanddel af Cohens lyrik. Det er svært ikke at føle et bittersødt stik, når han hæst crooner: "Ah, the wars they will/ be fought again / The holy dove/ She will be caught again/ bought and sold/ and bought again/ the dove is never free". Duen, som traditionelt symboliserer fred, er, som freden selv, en sart skabning. Altid udsat. Den bliver fanget, købt og solgt. Man fornemmer, at verdensfreden under de omstændigheder aldrig kan være et enkelt anliggende.



2) John Lennon - Imagine

Vi kommer naturligvis ikke uden om John Lennons klassiker. I "Imagine" optegner Lennon en utopi - en verden, hvori religion ikke eksisterer, og ejendele ikke betyder noget. Der opstår dog en slag djævelsk paradoks i, at den verden, som John Lennon fremtryller i sin tekst, ikke kan forestilles uden at tage udgangspunkt i den verden, vi i forvejen er kastet ind i. Paradoksalt, at himmerig aldrig kan tænkes udenom det helvede, man er fanget i. 

1) Bob Dylan - Blowin' in the Wind


Hvor mange gange skal kanonkuglerne flyve, før de bliver bandlyst, hvor mange må dø, før vi hører gråden, spørger Bob Dylan i "Blowin' in the Wind" fra hans andet album, "The Freewheelin' Bob Dylan" fra 1963, albummet som slog Dylans ry som 60'ernes protestsanger fast. Albummet indeholdt også andre antikrigssange som "Masters of War" og den ildevarslende "A Hard Rain's Gonna Fall". 


Hvad præcis His Bobness mener med, at svaret blot blæser i vinden, ja, det er vel et større fortolkningsspørgsmål.

Her står en ung Dylan i tv'et i 1963 og synger sin sang, akustisk guitar og mundharmonika:


ANNONCE